Ce-a fost mai întâi – gaura neagră sau galaxia?

18 06. 2011, 00:00

Aceste noi descoperiri au venit ca urmare a analizării datelor înregistrate de Observatorul cu raze X Chandra, unde astronomii au suprapus imagini din 250 de galaxii îndepărtate, identificate de telescopul Hubble. Procesul de suprapunere a imaginilor a permis multiplicarea emisiilor foarte slabe de raze X din centrul galaxiei, dezvăluind amplasarea găurilor negre.

Este o descoperire importantă, având în vedere că până acum credea că găurile negre ar fi localizate în interiorul galaxiilor tinere, asemănătoare cu a noastră, dar se ştia prea puţin despre legătura lor cu galaxiile vechi. Totodată, cercetătorii susţin că descoperirea relevă o relaţie de simbioză între găurile negre şi galaxiile-gazdă.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au putut detecta doar cele mai puternice emisii de raze X. Acest lucru sugerează că nucleele acestor galaxii îndepărtate sunt pline cu praf cosmic, care blochează cea mai mare parte a emisiilor produse de găurile neagre.

Deşi nu se poate spune cu exactitate dacă găurile negre masive s-au format înaintea galaxiilor-gazdă sau dacă ele au apărut pe parcursul evoluţiei acestora, un lucru este cert: ele au fost prezente de timpuriu în evoluţia celor mai vechi galaxii.

Găurile negre masive existau deja la 700-800 de milioane de ani după Big Bang, lucru care înseamnă că ele fie s-au născut masive, fie s-au dezvoltat foarte repede.

Sursa: Discovery News