Halicephalobus mephisto – animalul care trăieşte la cea mai mare adâncime sub pământ
Noua specie de nematode, numite Halicephalobus mephisto, după demonul Mefistofel din legenda faustiană, sugerează existenţa unei noi şi bogate biosfere sub pământ.
Deşi vietatea are doar 0,5 milimetri, pentru cercetătorii de la Universitatea Princeton din New Jersey şi Universitatea din Ghent, Belgia, descoperirea este egală cu găsirea unei balene în lacul Ontario.
Tullis Onstott şi Gaetan Borgonie, autorii studiului au descoperit pentru prima dată viermele într-o mină de aur din Africa de Sud, dar atunci echipa nu ştia sigur dacă el trăia acolo sau dacă fusese adus de unul din mineri.
Pentru a elucida misterul, Borgonie a petrecut un an de zile colectând probe din apa din mine, analizând în total 31,582 de litri până când a găsit viermele.
Mai mult, echipa a descoperit că viermii au fost acolo de mii de ani, indicând faptul că limita de viaţă a organismelor multicelulare a fost extinsă în mod semnificativ. Datarea cu izotop a apei din care provine viermişorul a indicând o vechime între 3000 şi 12000 de ani, ceea ce înseamnă că animalele au evoluat pentru a supravieţui presiunii şi căldurii de la adâncime.
Onstott speră ca munca sa să îi inspire pe alţi cercetători să caute forme complexe de viaţă în locuri extreme, atât pe Pământ, cât şi pe alte planete.
Sursa: National Geographic