Pot provoca telefoanele mobile cancer? „Nu!”, susţine un expert în fizică
Un grup de 31 de experţi s-au întâlnit la Lyon, Franţa, pentru a revedea rezultatele epidemiologice provenite de la diferite studii. Aceştia au menţionat că au analizat cele mai relevante studii ale oamenilor care utilizează telefonia mobilă şi care sunt expuşi la câmpuri electromagnetice la muncă.
Agenţia ONU pentru Cercetare a Cancerului putea oferi telefoanelor mobile una din cele cinci clasificări ştiinţifice disponibile: cancerigen, probabil cancerigen, posibil cancerigen, necancerigen şi inclasificabil. Cercetătorii au ajuns la concluzia că telefoanele mobile sunt "posibil cancerigene" din cauza unei legături strânse cu o formă de cancer la creier - gliomul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că există cinci miliarde de abonamente la telefonie mobilă la nivel global.
Ed Young, şeful Departamentului de Informaţiil Privind Sănătatea al Cancer Research UK, susţine că "verdictul dat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează că există o evidenţă a conexiunilor între telefonia mobilă şi cancer, dar acestea sunt prea mici pentru a putea trage o concluzie fermă".
"Marea majoritate a studiilor nu au descoperit o legătură între telefoanele mobile şi cancer, iar dacă aceasta există, este puţin probabil să fie una mare", continuă Ed Young.
"Riscul de dezvoltare al cancerului de creier este similar la utilizatorii telefonului mobil, cât şi la cei care nu îl folosesc, iar ratele îmbolnăvirilor de cancer nu au crescut în ultimii ani, în ciuda utilizării mari a telefonului mobil după anii '80", încheie Young.
Christopher Wild, directorul Agenţiei Naţionale pentru Cercetare a Cancerului, a declarat că "având în vedere consecinţele potenţiale pentru sănătatea publică a acestei clasificări şi constatări, este important ca viitoare cercetări să fie efectuate pentru a supraveghea pe termen lung utilizarea masivă a telefoanelor mobile.
Verdictul OMS a fost contestat de un specialist în fizică.
"Toate cancerele sunt cauzate de mutaţii ale ADN-ului. Radiaţiile electromagnetice nu pot crea mutaţii ale ADN-ului decât dacă frecvenţa acestora este la fel sau mai mare ca cea a limitei albastre a spectrului vizual, în regiunea apropiată de ultraviolete. Frecvenţa telefoanelor mobile are o valoare de 1 milion de ori mai scăzută decât cea a limitei albastre", susţine Robert Park, profesor de fizică în cadrul Departamentului de Fizică de la Universitatea din Maryland.
Surse: BBC News şi University of Maryland