De ce le este femeilor mai greu să se lase de fumat decât bărbaţilor?

01 06. 2011, 11:04

Cercetătorii sunt de părere că femeile renunţă mai greu la obiceiul fumatului deoarece încrederea lor în şansa de reuşită este mai mică, iar tutunul joacă un rol diferit în viaţa lor.

Multe fumatoare renunţă la acest viciu în timpul sarcinii şi se reapucă de el după ce au născut. Studiul a demonstrat că în timp ce femeile sunt mai motivate să renunţe la fumat, au mai puţine şanse de reuşită decât bărbaţii.

De asemenea, studiul arată faptul că fumătorii mai în vârstă renunţă mai uşor la acest viciu decât tinerii.

Cercetătorii au analizat studiile efectuate între 1990 şi 2007 pentru a observa care au fost ratele de succes obţinute în urma programelor NHS (serviciul naţional de medicină din Marea Britanie) de convingere a oamenilor să renunţe la fumat.

Mai puţini fumători din zonele defavorizate au cerut ajutor celor de la NHS pentru a reuşi să renunţe la fumat (52.6%), decât cei aflaţi în alte părţi (57.9%), deşi proporţia pentru cei trataţi pentru boli legate de fumat a fost mai mare. Fumătorii din zonele sărace au avut mai multe rezultate pozitive decât ceilalţi.

Analiza a fost efectuată de cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică şi cei de la Centrul de Studii pentru Controlul Tutunului din Marea Britanie.

"Marea Britanie rămâne singura ţară din lume care oferă servicii gratuite de ajutor, iar studiul sugerează că acestea ajută foarte mult fumătorii să renunţe la acest obicei", susţine echipa de cercetători.

"În cazul femeilor însărcinate, două reexaminări ale serviciilor NHS pentru renunţarea la fumat au demonstrat că cel mai eficient tratament pentru gravide include elemente cum ar fi formarea sistematică a moaşelor care să îngrijească viitoarele mămici şi să le facă vizite la domiciliu, dar şi livrarea unor tratamente sub forma unor multi-sesiuni intensive, aduse de un număr mic de persoane dedicate", continuă aceştia.

"Pentru a atinge obiectivele guvernamentale vor fi necesare atât dezvoltarea unor intervenţii inovatoare de oprire a fumatului pentru anumite grupuri specifice de fumători, dar şi recunoaşterea faptului că politica de control a tutunului va trebui să ţină cont de provocările unice ale acestor grupuri care încearcă să renunţe la fumat", încheie echipa de cercetători.

Sursa: Daily Mail