Recifele de corali vor dispărea din cauza acidificării oceanelor
Noi dovezi provenite de la fisuri vulcanice sugerează un viitor sumbru pentru recifele din lume, cele mai bogate ecosisteme marine.
Trei fisuri naturale care elimină dioxid de carbon în Papua Noua Guinee au ajutat cercetătorii să privească o imagine de ansamblu a modului în care coralii ar putea arăta în următorii 100 de ani..
Studiul a demonstrat că reducerea diversităţii şi a complexităţii recifelor se datorează schimbării pH-ului apei de la 8.1 la 7.8. Autorii noului studiu susţin că scăderea pH-ului sub valoarea de 7.8 ar putea avea efecte catastrofale pentru corali.
Experţii în schimbările climatice estimează că până la sfârşitul secolului, aciditatea oceanelor va creşte din cauza emisiilor de dioxid de carbon.
Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC) a prezis că mărirea nivelului concentraţiei de dioxid de carbon va reduce pH-ul oceanelor de de la valoarea actuală de 8.1, până la cea de 7.8.
Odată ce aciditatea creşte în apropierea fisurilor vulcanilor, învelişul coralilor rămâne permanent, dar se schimbă dramatic. În loc să asigure un mediu divers, cu o varietate de tipuri de corali, zona a devenit dominată de corali masivi în formă de bolovani.
"Datele noastre oferă încă o dată dovezi care demonstrează că este necesară o tranziţie rapidă spre un viitor scăzut în emisii de CO2 pentru a reduce la minimum riscul de pierderi a funcţiilor ecosistemelor de recife de corali, nu numai din cauza schimbărilor climatice, dar şi din cauza creşterii nivelului de aciditate a oceanelor", explică cercetătorii.
Sursa: The Telegraph