NASA trimite o navetă spre un asteroid ce ar putea lovi Terra (VIDEO)
"Misiunile robotice, precum aceasta, vor deschide calea pentru viitoarele misiuni spaţiale umane spre un asteroid sau alte destinaţii spaţiale", afirmă conducătorul NASA, Charlie Bolden.
Asteroizii sunt resturile formate din norii de gaze şi praf care s-au contractat pentru a forma Soarele şi planetele acum aproximativ 4.5 miliarde de ani. Ca atare, ele conţin materialul original din nebuloasa solară, care ce ne-ar putea spune despre condiţiile în care a luat naştere sistemul nostru solar.
Dupa o călătorie de 4 ani, OSIRIS-Rex va ajunge în apropierea asteroidului numit 1999 RQ36, în anul 2020. O dată ajunsă la o distanţă de cinci kilometri de asteroid, nava va cartografia timp de 6 luni întreaga suprafaţă a acestuia.
Apoi, cercetătorii vor alege un loc de unde braţul va colecta mai mult de 50 de grame de materie, pentru a reveni pe Pământ în 2023. Misiunea va costa aproape 800 de milioane de dolari, nefiind inclus costul vehiculului de lansare.
"Acest asteroid este o capsulă a timpului legată de naşterea sistemului nostru solar, care ne va introduce într-o nouă eră de explorare planetară " a declarat Jim Green, director al diviziei de ştiinţă planetară al biroului din Washington al NASA.
NASA este interesată să vadă dacă RQ36 va transporta molecule organice, precum tipul anterior găsit pe eşantioane de meteoriţi şi comete.
Oamenii de ştiinţă au observat că de fiecare dată când RQ36 încheie traseul de 20 de ani în jurul Soarelui, aceasta vine un pic mai aproape spre Pământ. Ei spun că traseul lui se va apropia, din când în când, la o distanţă periculoasă de planeta noastră. Specialiştii spun că există riscul ca acesta să ne lovească, misiunea NASA urmând să permită o mai bună analiză a traseului acestuia, lucru ce va conduce la elaborarea de strategii pentru evitarea impactului cu asteroizi.
Sursa: NASA