Pijamaua care-ţi monitorizează somnul îţi spune cum să dormi mai bine! (VIDEO)
Cum ar fi dacă pijamale dumneavoastră ar putea să vă spună cât de bine aţi dormit? Acesta este visul companiei Nyx Devices, care a dezvoltat o cămaşă de noapte ce are încorporată cu o ţesătură electronică care monitorizează respiraţia purtătorului. Un cip mic purtat într-un buzunar al cămăşii procesează informaţiile pentru a determina fazele de somn, precum somnul REM (în care visăm), somnul uşor, sau somnul profund.
"Nu are nici un adeziv şi nu are nevoie de nicio configurare specială pentru a fi purtat. Este foarte uşor de folosit, nu trebuie decât să dormiţi cu el", spune neurologul Matt Bianchi, de la Spitalul General din Massachusetts şi coinventator al tricoului împreună cu Carson Darling, Pablo Bello şi Thomas Lipoma.
Când oamenii cu tulburări de somn îşi petrec noaptea într-un laborator de somn, aceştia sunt conectaţi la o gamă complexă de senzori care monitorizează activitatea creierului, activitatea musculară, mişcarea ochilor, inima şi rata de respiraţie. Cămaşa Nyx Somnus simplifică dramatic acest lucru prin concentrarea asupra respiraţiei. "Am descoperit că putem identifica dacă cineva este treaz sau doarme şi în care etapă de somn se află persoana respectivă analizând doar pe modul în care aceasta respiră", spune Bianchi.
În timpul somnului REM, modelul respirator este neregulat, cu diferenţe în dimensiunea de respiraţii şi spaţierea dintre ele. Respiraţia în timpul somnului profund urmeaza un tipar ordonat, "ca o undă sinusoidală", spune Bianchi. "Şi diferenţele de la o respiraţie la alta sunt foarte mici". Etapele mai uşoare ale somnului non-REM se încadrează undeva în între. "Motivaţia din spatele conceperii cămăşii este de a permite măsurători repetate în timp, direct acasă," adaugă el. Astfel utilizatorii au şansa de a identifica care din obiceiurile lor zilnice le provoacă probleme în timpul somnului.
Analiza etapelor de somn pe baza respiraţiei este încă considerată experimentală. Dar Bianchi testeaza acum aparatul la pacienţii care vin la clinica de somn şi care sunt, de asemenea, evaluaţi folosind tehnologie standard, cunoscută sub numele de polisomnografie. Echipa va începe în curând să testeze produsele acasă pentru a valida utilizarea în afara laboratorului. Compania speră să aibă un produs comercial disponibil până în vara anului 2012 pe care să îl distribuie pentru mai puţin de 100$.
Camaşa face parte dintr-un număr tot mai mare de dispozitive pe care oamenii le pot folosi pentru a-şi monitoriza somnul acasă. Cel mai simplu dispozitiv include o aplicaţie iPhone care foloseşte accelerometrul pentru a măsura mişcarea, oferind astfel date despre momentele în care pacientul a adormit sau s-a trezit. De asemenea, un dispozitiv mult mai sofisticat, care monitorizează activitatea electrica din creier şi muschi, numit ZEO, a fost lansat pe piaţă încă de acum doi ani.
În timp ce Nyx vede cămaşă ca un produs de consum, Bianchi vrea să-l folosească pentru pacienţii săi. Cercetările anterioare ale lui Bianchi arată că oamenii care suferă de insomnie au obiceiul să subestimeze durata de somn. De aceea el vrea să vadă dacă datele obiective legate de orele de somn îi vor determina pe oamenii respectivi să îşi reevalueze starea şi să-şi îmbunătăţească calitatea somnului.
Sursa: Technology Review