Încă o problemă asociată cu fumatul: orbirea!

24 05. 2011, 10:58

În cazul acestei afecţiuni, de-a lungul timpului, celulele sensibile la lumină aflate în retină mor, cauzând pierderea vederii. Boala este mai întâlnită în rândul bărbaţilor japonezi decât în rândul femeilor, dar această diferenţiere bazată pe sex reflectă faptul că femeile japoneze fumează mai puţin.

"Oamenii care sunt îngrijoraţi de posibilitatea degenerării maculare datorată vârstei trebuie să ştie că există un important factor de risc modificabil - fumatul" susţine doctorul Peter Gehlbach, un oftalmolog de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

Conform Institutului Naţional al Sănătăţii, mai puţin de o treime din americanii ce au o vârstă de peste 75 de ani suferă de degenerare maculară. Această afecţiune poate apărea în două forme: una "umedă" marcată de vase de sânge permeabile la nivelul retinei şi una "uscată", mai des întâlnită, care progresează încet.

Afecţiunea nu este vindecabilă, însă diferite tratamente, printre care medicamente şi intervenţii chirurgicale, au capacitatea de a întârzia progresul acesteia.

Forma "umedă" a acestei afecţiuni răspunde la medicamenet ca Lucentis, care previne formarea unor vase de sânge anormale la nivelul ochilor.

Într-un studiu recent, un alt medicament al celor de la Roche, Avastin, pare să aibă aceleaşi efecte ca şi Lucentis, dar despre care se crede că are şi efecte secundare mai mari.

Avastin, medicamentul care nu este aprobat pentru tratarea degenerării maculare, dar care este mai des utilizat, costă 50 de dolari o doză, în comparaţie cu 2.000 de dolari, valoarea medicamentului Lucentis.

Studiul japonez publicat în Jurnalul Ophthalmology a fost efectuat pe 279 de bărbaţi şi femei ce suferă de degenerare maculară şi 143 de persoane care nu suferă de această boală.

În urma testelor s-a demonstrat că tutunul este asociat cu orbirea, 75% dintre fumători au prezentat simptome ale bolii, în comparaţie cu doar 40% de persoane nefumătoare.

Luând în considerare şi alte diferenţe, fumătorii prezintă un risc de patru ori mai mare de dezvoltare a bolii faţă de nefumători. De asemenea, fumătorii au avut o creştere de aproape cinci ori a riscului de dezvoltare a unei tulburări numite vasculopatie coroidală polipoidă, care duce tot la sângerări ale retinei.

Presiunea sangvină ridicată, dar şi surplusul de greutate, sunt asociate cu creşterea riscului de degenerarea maculară.

Simon Kelly, un chirurg oftalmolog de la Spitalul Regal Bolton din Anglia, sugerează că studiul susţine conexiunile.

"Sănătatea publică ar trebui să pună accentul pe legătura dintre fumat şi orbire. Solicităm guvernelor europene să afişeze pe pachetele de ţigări mesajul «Fumatul cauzează orbire»" susţine acesta.

Simon Kelly, care nu a luat parte la noul studiu, susţine că, din experienţa sa, fumătorii par dispuşi să renunţe la obiceiul lor atunci când sunt avertizaţi asupra riscului de orbire. "Am descoperit că un astfel de mesaj este luat în serios de către adolescenţi", a adăugat el.

Sursa: Reuters