Cea mai mică imprimantă 3D din lume are un preţ accesibil
Dispozitivul a fost asamblat de o echipă de ingineri conduşi de profesorul Jürgen Stampfl, în timp ce răşina sintetică, din care se creează obiectele 3D, este elaborată de o echipă de chimişti condusă de profesorul Robert Liska.
Imprimanta utilizează un sistem numit "tehnologie de producere aditivă", în care obiectele sunt formate tipărindu-se strat peste strat, fiecare având o grosime de 1/20 dintr-un milimetru. În cazul acestui dispozitiv, răşina artificială ce se află într-un singur tub este încălzită cu ajutorul unor raze luminoase de înaltă intensitate, provenite de la un LED, pentru a se întări după depunere.
Obiectele sunt formate din alăturarea unor straturi succesive de răşină artificială întărită. Procesul duce la formarea unui obiect extrem de detaliat, ce poate avea o structură interioară complexă.
Dispozitivul are dimensiunile unei cutii de lapte şi greutatea de 1.5 kilograme. De asemenea, cercetătorii speră ca imprimanta să devină din ce în ce mai uşoară şi de dimensiuni mai mici.
Construcţia dispozitivului poate fi realizată cu doar 1.200 €, fiind de 10 ori mai ieftin decât o imprimantă 3D obişnuită. "Vom continua să reducem atât dimensiunile, cât şi preţul imprimantei 3D", promit cercetătorii austrieci.
Cercetătorii menţionează că pot fi folosite pentru imprimare şi alte materiale decât răşina artificială, precum ceramica. Aceştia susţin că pot fi folosite pentru tipărirea 3D chiar şi substanţe biodegradabile, ce nu afectează mediul înconjurător.
Costurile ridicate nu favorizează producţia în masă a obiectelor cu ajutorul imprimante, aceasta fiind perfectă pentru utilizatorii care îşi doresc să creeze piese de schimb individuale, dar şi pentru medicii care îşi doresc să construiască dispozitive medicale la comandă.
În prezent, nu se ştie data la care acest dispozitiv va fi disponibil pe piaţă.
Sursa: Gizmag