Coţofenele pot recunoaşte oamenii pe baza caracteristicilor faciale!
De fapt, acest lucru nu este doar un sentiment. Numeroase studii au arătat că animalele domesticite pot recunoaşte oamenii în mod individual. Printre acestea se numără albinele, puii de găină, porumbeii, oile, câinii, lamele, pinguinii, iepurii, caii, şopârlele şi caracatiţele.
Aceste animale trăiesc într-un mediu în care interacţionează zilnic cu oameni, dar oare cele sălbatice pot recunoaşte oamenii în mod individual?
Deşi există nenumărate anecdote în care animalele sălbatice fac acest lucru, dovezile ştiinţifice sunt foarte puţine. Doar de puţin timp păsările din familia Mimidae şi ciorile au dovedit că pot recunoaşte persoanele care le-au ameninţat cuiburile sau care le-au capturat.
Acum se mai adaugă o specie pe listă: coţofana. În fiecare primavara, cercetatorii de la Seoul National University (SNU) şi Ewha Womans Univerity efectuează un studiu de rutină pentru a monitoriza reproducerea unei populaţii de coţofene din cadrul campusului SNU.
În 2009, Won Young Lee, un student resposabil cu colectarea ouălor din cuiburi pentru studiu, a observat că păsările au început să îl urmărească şi să îl alunge. "Îmi amintesc când o coţofană a zburat spre mine. Atunci eram împreună cu un alt cercetător şi am încercat să păcalesc pasărea dându-i colegului să poate şapca mea. Dar acest lucru nu a funcţionat. Când m-am dat la o parte, pasărea a continuat să ma urmărească".
Bazându-se pe această întâmplare, cercetătorii au pus la cale un experiment: două persoane, îmbrăcate la fel, una care a colectase ouă şi o alta care nu se mai afişase în apropierea cuiburilor. În mod surprinzător, coţofenele au fost agresive doar cu cel care le luase oăle.
"Este un lucru foarte neobişnuit. Efectuăm aceste cercetări de mai bine de 15 ani, dar până acum nimeni nu a fost urmărit de păsări", a declarat Dr. Sang-im Lee, conducătorul cercetării. Întrebat de ce anume păsările au reacţionat diferit de data aceasta, Dr. Sang-im Lee a răspuns: "De obicei făceam cu rândul atunci când colectam ouă. De data aceasta, Young Lee a fost nevoit să se caţăre de mai multe ori în apropierea cuiburilor pentru a instala camere de supraveghere." În concluzie, se pare că prezenţa repetată a aceleiaşi persoane a facilitat procesul de învăţare al acestor păsări, lucru care se pare că a dus la recunoaşterea individului.
Din moment ce păsările nu sunt sensibile la miros, iar distanţa dintre ele şi cercetători era de 10 metri, cel mai probabil acestea au folosit simţul vizual pentru a distinge persoana cu care au de a face. Cei doi indivizi din experiment au purtat haine identice, singurele elemente ce puteau fi folosite spre identificare fiind caracteristicile faciale, pe care păsările le-au învăţat.
Cercetătorii cer ca mai multe specii să fie testate, iar pe viitor să se fie vizate specii cu abilităţi cognitive diferite pentru a fi testate în două habitate diferite: o zonă urbană suprapopulată şi o alta naturală, unde interacţiunea cu oamenii este minimală. Dacă experţii au dreptate, atunci animalele din zonele urbane au o mai bună capacitate de diferenţierea a oamenilor decât cele din sălbaticie.
Sursa: Eurekalert