Parazitul malariei îşi protejează teritoriul, prevenind alte infecţii în corp
Parazitul iniţial se reproduce în interiorul ficatului şi apoi se mută în sânge.
Un studiu realizat pe şoareci, publicat în jurnalul Nature Medicine, a demonstrat că parazitul poate declanşa o deficienţă de fier în ficat, prevenind astfelalte infecţii.
Cercetătorii au urmărit aşa-numitele super-infecţii, care au loc atunci când un pacient deja infectat cu malaria este infectat cu un nou parazit ce provoacă această boală infecţioasă. Persoanele care se află în regiunile de mare risc pot fi muşcate anual de până la 700 de ţânţari diferiţi - purtători ai malariei.
Cu ajutorul experimentelor efectuate pe şoareci, cercetătorii au arătat că paraziţii aflaţi în sânge sunt capabili să stimuleze producţia hormonilor hepcidinei, care duc la reglarea nivelului de fier. După micşorarea nivelului de fier din ficat, se va ajunge la prevenirea infectării cu alt parazit provocator de malarie.
Doctor Hal Drakesmith de la Institutul Weatherall din cadrul Universităţii Oxford a declarat că "din moment ce înţelegem cum paraziţii ce provoacă malaria apară organismul gazdă, am putea încerca să ne folosim de acest sistem natural de apărare pentru a combate riscul de infecţii cu malarie".
Malaria este adesea însoţită de anemie, boală ce poate fi tratată doar cu suplimente de fier. În cadrul acestui studiu, şoarecilor li s-a administrat suplimente de fier, dar aceştia au fost mai sensibili la infecţiile suplimentare.
Doctor Drakesmith menţionează că "trebuie să ne gândim din nou la oportunitatea de a crea programe de împărţire a suplimentelor de fier în regiunile afectate de malarie, mai ales pentru a pune în balanţă avantajele şi dezavantajele - riscul crescut de a dezvolta noi infecţii".
"Acest studiu ne spune mai multe lucruri despre funcţionarea mecanismului de infecţie cu malarie şi ne oferă un fel de instrument - hormonul de hepcidină, pe care îl putem manipula pentru a afecta evoluţia infecţiei" a declarat Rita Tewari, un cercetator al malariei de la Universitatea din Nottingham.
Sursa: BBC News