Calmari în spaţiu – un experiment cu animale şi bacterii
Experimentul urmăreşte să descifreze comportamentul bacteriilor "bune" în condiţii de microgravitaţie.
Bacteriile zise "bune" sunt cele care trăiesc în interiorul unui alt organism şi îndeplinesc roluri importante în fiziologia acestuia. În intestinul uman, de exemplu, trăieşte o floră bacteriană variată, care intervine hotărător în funcţionarea sistemului imunitar şi a celui digestiv.
Calmarii din specia Euprymna scolopes (căreia îi aparţin exemplarele "spaţiale") trăiesc în simbioză cu bacterii din specia Vibrio fischeri, graţie cărora calmarii pot emite lumină.
O echipă de cercetători americani, condusă de Jamie Foster de la Universitatea din Florida, urmează să studieze eventualele modificări pe care viaţa în spaţiu le-ar putea produce la bacterii şi la gazdele lor.
Puii de calmar proaspăt eclozaţi, colectaţi înainte de a fi colonizaţi cu bacterii, vor fi puşi în tuburi cu apă de mare şi expediaţi în spaţiu, la bordul lui Endeavour; la 14 ore după lansare, un astronaut va adăuga în apă culturile de bacterii corespunzătoare, iar după alte 28 de ore, calmarii vor fi prelucraţi ca preparate biologice şi vor fi readuşi pe Pământ pentru a fi examinaţi.
Informaţiile reieşite din studiu vor oferi indicii asupra modului în care lipsa gravitaţiei afectează simbioza dintre animale şi bacterii, rezultatele putând fi extrapolate şi la oameni, pentru a înţelege modul în care condiţiile din spaţiu influenţează simbioza organismului uman cu propria sa floră bacteriană şi, implicit, sănătatea astronauţilor.
Sursa: New Scientist