Atitudinea colegilor de serviciu îţi poate influenţa sănătatea
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, susţin că gradul de implicare socială al unei persoane într-o echipă de lucru este indicat de suportul social acordat de colegi.
Studiul a fost făcut pe un eşantion de 820 de persoane care lucrau în diverse domenii printre care: finanţe, relaţii cu publicul sau sănătate, cu o medie de 8 ore pe zi. Singura condiţie impusă a fost ca aceste persoane să nu aibă probleme de sănătate.
La începutul cercetării, participanţii au răspuns la întrebări legate de condiţiile de muncă şi implicit de sprijinul social, care a fost considerat ca fiind ridicat în cazul în care colegii erau prietenoşi şi săritori. Subiecţii au fost urmăriţi din 1988 până în 2008, timp în care 53 dintre ei au murit. Legatura dintre sprijinul colegial şi mortalitate a fost mult mai puternică în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 38 şi 43 de ani.
În mod bizar, în cercetările lor, oamenii de ştiinţă nu au găsit nici o legătură între gradul de mortalitate şi relaţia cu superiorii de la locul de muncă.
Cu toate acestea, descoperirile ar putea avea unele implicaţii importante în consolidarea programelor de sănătătate destinate angajaţilor. Creşterea gradului de sprijin colegial poate, în principiu, să scadă riscul mortalităţii în cazul participanţilor la aceste programe. Oamenii de ştiinţă au anunţat că, deşi este clar că mediul de muncă influenţează sănătatea, mai este nevoie de o serie de cercetări pentru a stabili mecanismele din spatele acestor legături.
Sursa: LiveScience