Multe studii efectuate în ultimii 10 ani au demonstrat
importanţa somnului şi a faptului că adulţi au nevoie să doarmă
aproximativ opt ore în timpul nopţii. Păstrarea unui program
sănătos al somnului nu dereglează ritmul circadian al omului şi
ajută la funcţionarea fără probleme a sistemelor metabolice şi
psihologice.
Un nou studiu a fost realizat de oameni de ştiinţă de la
Universitatea Northwestern pe 52 de adulţi privind somnul şi dieta
acestora. Mai mult de jumătate din participanţi au un somn normal
(punctul de mijloc al somnului fiind la ora 5:30), pe când 44% din
voluntari sunt persoane care dorm mai puţin.
S-a demonstrat că persoanele care se culcă mai târziu
consumă mai multe calorii la cină şi, după ora 20:00, mănâncă mai
multă mâncare de tip fast-food, beau mai multe băuturi răcoritoare
cu multe calorii şi consumă foarte puţine legume şi fructe.
Totodată, aceste persoane consumă cu 248 mai multe calorii pe zi
decât cele care au parte de un somn sănătos.
Persoanele care se culcă foarte târziu tind să mănânce foarte
puţin dimineaţa şi treptat cresc numărul de calorii pe care îl
consumă, ajungând la numărul maxim în jurul serii. Nu s-a stabilit
încă de ce aceştia mănâncă de la fast-food, din cauza faptului că
preferă acest tip de mâncare sau dacă o aleg din lipsa altor feluri
de mâncare disponibile la acele ore.
„Atunci când mâncatul şi somnul nu sunt în concordanţă cu ceasul
interior al corpului, ar putea interveni schimbări ale apetitului
şi ale metabolismului” a declarat autorul studiului, doctor Phyllis
Zee.
Studiu a fost publicat în luna aprilie, în jurnalul online
Obesity.
Sursa:
LA Times