Eşti prea credul? Poate ar trebui să mergi la un control neurologic
Împreună cu echipa sa de cercetători de la Universitatea din California, profesorul Rankin a observat 175 de persoane în timp ce urmăreau filme scurte în care se purtau conversaţii.
La sfârşitul vizionării, participanţii au fost rugaţi să spună dacă au identificat vreun indiciu al minciunii în limbajul sau mimica celor din videoclipuri.
Jumătate dintre participanţi sufereau de o formă sau alta de demenţă, iar aceştia au avut dificultăţi în a deosebi ironia sau minciuna de adevăr.
Profesorul Rankin şi echipa ei au explicat legătura dintre fenomene, spunând că acest lucru se produce din cauza faptului că atât boala Alzheimer, cât şi alte forme de demenţă afectează lobii frontali ai creierului, cei responsabili cu autocontrolul şi judecata.
Corelând rezultatele obţinute în urma studiului cu imagini RMN, cercetătorii au putut demonstra că testul arătase adevărul.
Participanţilor care prezentau deteriorări la nivelul lobilor frontali le-a fost aproape imposibil să identifice sarcasmul, a anunţat Rankin's la întîlnirea anuala a neurologilor din America.
Cu toate acestea, bolnavii de Alzheimer s-au descurcat mai bine decît cei ce sufereau de demenţă frontotemporală. Deşi demenţa frontotemporala afectează doar 5% dintre bolnavii de demenţă, ea tinde să se manifeste mai devreme, în jurul vârstei de 40 de ani.
Profesorul Rankin crede că rezultatele testelor sale vor juca un rol esenţial pentru o diagnosticare şi tratare mai bună a acestor boli.
Sursa: article.com.au