Medicamentele îşi pierd eficacitatea în spaţiu
Dozele continue de radiaţii ce pătrund la bordul navelor spaţiale ar putea fi cauza pentru care medicamentele îşi pierd calităţile, arată un studiu recent. Autorul studiului afirmă că zborurile lungi în spaţiu duc la creşterea nevoii de utilizare a medicamentelor în astfel de condiţii.
Pe Pământ, medicamentele au fost concepute să reziste ani de zile de la fabricare, acestea având nevoie de condiţii speciale de depozitare: departe de razele directe ale soarelui, ferite de umezeală şi căldură.
Cercetătorii au investigat condiţiile speciale din spaţiu - radiaţii, vibraţii excesive, microgravitaţie, un mediu bogat în dioxid de carbon şi variaţii de temperatură şi umiditate, pentru a putea descoperi care sunt efectele acestora asupra eficienţei medicamentelor. Astfel că patru cutii conţinând 35 de medicamente diferite au fost trimise în spaţiu către Staţia Spaţială Internaţională, iar alte patru cutii identice au fost ţinute în condiţii speciale la Centrul Spaţial Johnson.
Cutiile s-au întors înapoi pe Pământ după perioade diferite de timp - una dintre cutii a stat în spaţiu doar 13 zile, pe când o alta a stat aproximativ 28 de luni.
Studiul a demonstrat că un număr mare de medicamente testate au avut fost mai puţin eficiente după depozitarea în spaţiu. Această reducere a eficienţei medicamentelor a avut loc mai devreme decât data de expirare înscrisă pe etichetă şi a demonstrat faptul că medicamentele depozitate în spaţiu pot influenţa stabilitatea produselor farmaceutice.
Doctor Colin Cable, consilier privind informaţiile ştiinţifice de la Royal Pharmaceutical Society, susţine că "pe Pământ, medicamentele sunt testate şi ambalate pentru a rămâne stabile şi eficiente la anumite condiţii de temperatură, umiditate, oxigen şi lumină. Reambalarea lor în recipiente care nu oferă medicamentelor protecţia necesară la umiditate, oxigen şi lumină poate avea un efect negativ asupra stabilităţii lor".
"Un potenţial beneficiu al păstrării medicamentelor în Staţia Spaţială Internaţională, este acela că substanţele vor fi expuse la un mediu bogat în dioxid de carbon, care ar putea micşora riscul de degradare al medicamentelor predispuse la oxidare - adrenalina, vitamina A şi vitamina C", a conchis dr. Colin Cable.
Sursa: BBC News