Evită depresia postnatală consumând peşte în timpul sarcinii!
Deşi majoritatea adulţilor sintetizează endogen aceşti acizi graşi, experţii recomandă femeilor însărcinate şi copiilor să îşi suplimenteze dieta cu hrană bogată în aceşti compuşi.
Studiile demonstrează că aceste grăsimi joacă un rol critic în dezvoltarea cognitivă şi vizuală încă de la începutul vieţii, fapt care a dus la o examinare amănunţită a efectului pe care îl au asupra femeilor însărcinate şi a nou-născuţilor. De asemenea, studiile recente asupra consumului mare de acizi graşi omega-3 arată că aceştia ar putea îmbunătăţi sănătatea mintală a adulţilor şi ar duce la scăderea riscului de depresie.
Doctor Michelle Price Judge, profesor la Universitatea din Connecticut, este interesată de efectul pe care îl au acizii graşi omega-3 consumaţi în timpul sarcinii asupra sănătăţii mamei şi a noului născut. Aceasta a demonstrat într-un studiu precedent că acidul docosahexaenoic (ADH), o importantă parte a omega-3, consumat în timpul sarcinii oferă sugarilor un avantaj în dezvoltare chiar şi la nouă luni după naştere.
În actuala cercetare dr. Judge a vrut să observe dacă un aport constant de acizi graşi omega-3 în timpul naşterii duce la micşorarea riscului unei depresii postpartum - afecţiune care poate duce la o întrerupere a ataşamentului mamă-copil şi la deficienţe în dezvoltarea ulterioară a copilului. Pentru a răspunde la această întrebare, dr. Judge a realizat un studiu pe 52 de femei gravide, cărora le-a administrat fie un placebo (ulei de porumb), fie acizi graşi (ulei de peşte) sub formă de capsule cu 300 mg de ADH. Acest tratament a fost efectuat timp de cinci zile pe săptămână, până la naştere, punctul de start al studiului fiind în primele 24-40 de săptămâni de sarcină.
După terminarea studiului, doctor Judge, alături de colegul său, doctorul Beck Cheryl, a împărţit femeile care au născut în două categorii: femei cu simptome depresive neglijabile şi femei cu simptome semnificative de depresie postpartum, folosind o scară ce a luat în calcul simptomele specifice, precum tulburările de somn, tulburările de alimentaţie, anxietate, pasivitate emoţională, confuzie, vinovăţie, sau gânduri de sinucidere.
Deşi testul nu a fost efectuat pe un număr suficient de mare de persoane, doctorul Judge şi colegii săi au observat că femeile care au consumat ulei de peşte cu omega 3 au relatat mult mai puţine simptome legate de anxietate şi de pierderea identităţii. Cei doi doctori au declarat că "ADH-ul consumat în timpul sarcinii are potenţialul de a reduce simptomele depresiei postpartum". Această descoperire este una foarte importantă, deoarece aproximativ 25% din noile mame se confruntă cu simptome ale depresiei post-partum, aceast putând avea consecinţe devastatoare pe termen lung atât asupra lor, cât şi asupra întregii familii.
Pentru a înţelege mai bine mecanismele şi amploarea prin care consumul de ulei de peşte poate îmbunătăţi sănătatea mintală, vor fi necesare studii efectuate la scara largă. Până atunci, medicii sugerează femeilor să mănânce cel puţin o porţie de peşte bogat în omega-3 timp de două-trei zile pe săptămână.
Sursa: Eurekalert