Marina SUA a scufundat cu succes un vas cu ajutorul laserului (VIDEO)

13 04. 2011, 10:30

În largul coastei centrale californiene, lângă insula San Nicholas, laserul a transmis un fascicul de 15 kilowaţi către o şalupă aflată la aproximativ 2 km distanţă. O flacără a cuprins motoarele exterioare ale bărcii, amândouă aprinzându-se în câteva secunde, ca apoi barca să se scufunde. Ambele vase se aflau în mişcare în timpul testului.

Testele anterioare au fost efectuate pe uscat, acesta fiind primul test care a demonstrat că laserul chiar poate funcţiona într-un mediu maritim.

După mai puţin de trei ani de la atribuirea unui contract de 98 de milioane de dolari pentru construirea Maritime Laser Demonstrator, s-a demonstrat că acest dispozitiv poate să determine un eşec catastrofal unei ţinte aflate în mişcare. Marina speră ca în următorii zece ani laserele care generează fascicule puternice de lumină prin rularea electronilor prin cristale sau sticlă să fie existente la bordul navelor. Scopul acestor lasere va fi de a scoate din acţiune vasele inamice şi de a dezactiva eventualele rachete. Acest obiectiv va avea nevoie de o putere de aproximativ 100 de kilowaţi.

Laserele solide sunt abia începutul. Marina lucrează de mult timp la un laser mult mai puternic, care funcţionează pe mai multe lungimi de undă, şi care va fi capabil să taie 6 de metri de oţel pe secundă. Acesta din urmă va fi gata după 2020, când laserele solide vor fi intrat deja în dotarea navelor americane.

Următoarea etapă este de "a dezvolta tacticile, tehnicile şi proceudrile de siguranţă de care au nevoie marinarii pentru a mânui armele cu laser şi mai apoi să ne gândim la o creştere a puterii dispozitivului", susţine amiralul Navin Carr.

http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1

Sursa: Wired