Retina creată din celule stem, primul pas spre ochiul creat în laborator

10 04. 2011, 00:00

Acest proces duce la creşterea speranţei persoanelor nevăzătoare şi a celor care suferă de problemele vederii, în viitor existând posibiltatea ca un ochi întreg să fie creat în laborator.

Retina este numele dat unui grup de celule ce înveleşte interiorul ochiului uman. Razele de lumină care intră în ochi sunt centrate pe retină şi produc o imagine ce este transmisă prin intermediul nervului optic la creier. Ochiul şi creierul produc împreună imaginile pe care le vedem. Bolile retinei pot duce la pierderea vederii, sau chiar la orbire, dacă sunt lăsate netratate.

Oamenii de ştiinţă japonezi au utilizat celule stem provenite de la şoareci. Aceste celule imature au posibilitatea de a se transforma în mai multe tipuri de ţesut organic. Celulele stem prelevate şi-au schimbat forma, transformându-se, în timp, într-o retină artificială. Acest proces a putut avea loc datorită combinaţiei potrivite de substanţe nutritive.

Cercetătorii speră să poată crea un număr nelimitat de celule pentru retină, sau retine artificiale în întregime, care pot fi folosite pentru transplant. De asemenea, ei apreciază că într-o zi ar putea crea un ochi complet într-o eprubetă.

O companie de biotehnologie din SUA a primit deja o licenţă în vederea începerii studiilor pentru un tratament cu celule stem dedicat nevăzătorilor.

Retinita pigmentară şi degenerescenţa maculară legată de vârstă (AMD) sunt cele mai frecvente cauze ale orbirii la bătrâneţe şi implică, în mod normal, distrugerea treptată şi ireversibilă a celulelor retiniene.

Într-un studiu japonez, culturile de gelule stem s-au organizat spontan într-o structură complexă ce seamănă cu ochiul uman în curs de dezvoltare embrionară. Structura tridimensională stratificată aminteşte de structura ochiului uman. Oamenii de ştiinţă au fost surprinşi de organizarea celulelor, dar mai ales pentru faptul că aceştia nu au intervenit în mod special.

Profesorul James Bainbridge de la Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust, declară că "generaţia retinei sintetice, formate din celule stem embrionare, reprezintă o descoperire imensă ce va fi luată drept reper pentru înţelegerea bolilor oculare."

Barbara McLaughlan de la centrul de sprijinire a nevăzătorilor, declară că "întâmpină trecerea studiilor de laborator al celulelor stem de la animale, la efectuarea cercetărilor în rândul oamenilor, toate acestea fiind esenţiale în dezvoltarea tratamentelor sigure şi eficiente."

Sursa: BBC News