Dacă alcoolul te face euforic, rişti să devii dependent!
Studiul sugerează că persoanele care intră într-o stare euforică în urma consumului de băuturi alcoolice sunt mai predispuşi la a deveni dependenţi în comparaţie cu cei pe care alcoolul îi deprimă.
Deşi este adesea cunoscut ca un depresiv, alcoolul are atât efect stimulent, cât şi sedativ.
Un nou studiu realizat de Universitatea din Chicago sugerează că persoanele care au obiceiul de a consuma mai mult alcool sunt mult mai sensibile la efectele euforice şi mai puţin sensibile la partea sedativă a acestuia.
Profesorul Andrea King, împreună cu echipa sa, a recrutat aproape 200 de subiecţi cu vârsta cuprinsă între 21 şi 35 de ani şi i-a împărţit în două categorii în funcţie de cantităţile de alcool consumate. Cei care beau în mod excesiv alcool, consumau între 10 şi 40 de pahare pe săptămână, pe când cei care consumau alcool în mod moderat, beau între unu şi cinci pahare pe săptămână.
Stiudiul efectuat a constat în degustarea a trei pahare cu băuturi diferite: unul era placebo, unul era slab alcoolizat, iar cel de-al treilea conţinea o cantitate mare de alcool. Fiecare băutură era aromată puternic, pentru a ascunde conţinutul fiecărui pahar.
Subiecţilor nu li s-a spus că studiul are legătură cu consumul de alcool. După ce au terminat cele trei pahare, aceştia au completat un formular de opinie pentru a descrie starea lor şi le-a fost testat alcoolul din respiraţie.
Persoanele care consumau alcool în mod moderat, au fost mai sensibili la efectul băuturii, simţindu-se sedaţi şi având impresia că se mişcă foarte lent. În schimb, cei care consumau în exces băuturile alcoolice, au raportat efecte pozitive şi pline de satisfacţie.
Profesorul King a declarat că ambele grupe de subiecţi au avut o concentraţie asemănătoare de alcool în sânge, dar că efectele alcoolului au fost semnificativ diferite.
"Cu alte cuvinte, poţi lua doi subiecţi de gen masculin, amândoi
având 70 kg, dar care consumă alcool în mod diferit, unul în exces
şi unul în mod moderat. Dacă le dai amândurora aceeaşi cantitate de
alcool, creierul acestora va reacţiona diferit, ceea ce face mai
uşor de înţeles comportamentul oamenilor în stare de ebrietate."
explică Andrea King.
Sursa:
The Telegraph