Algele pot elimina reziduurile nucleare provocate de accidente

06 04. 2011, 10:21

Un cercetător de la Northwestern University a descoperit o algă comună, Closterium moniliferum, ce are capacitatea de a înmagazina stronţiul în cristale. Această abilitate ar putea ajuta la eliminarea izotopului radioactiv de stronţiu-90 din mediul inconujurător.

Izotopul de stronţiu-90 este deosebit de periculos din cauza asemănărilor cu calciul. Atomii celor două substanţe prezintă proprietăţi similare, astfel că stronţiul radioactiv poate ajunge în aceleaşi locuri unde poate fi găsit şi calciul - în lapte, oase, măduva osoasă şi sânge. Dar stronţiul-90 nu este elementul dominant în deşeurile nucleare, de obicei există de miliarde de ori mai mult calciu decât stronţiu într-o deversare nucleară. Astfel, separarea celor două elemente, cu o precizie maximă, este esenţială pentru o curăţare rapidă şi eficientă.

Algele C. moniliferum sintetizează în mod obişnuit bariul, dar pentru că atomul de stronţiu se află undeva între calciu şi bariu în ceea ce priveşte proprietăţile şi dimensiunea, algele vor cristaliza şi atomii de stronţiu-90. În urma acestui proces, calciul inofensiv este singurul produs secundar.

Deoarece algele sunt în continuă căutare de atomi de bariu, cercetătorii sunt de părere că, prin adăugarea de atomi de bariu în siturile contaminate, este posibil ca întregul proces de curăţăre poate fi accelerat. Acest fapt ar duce la micşorarea costurilor şi la reducerea timpilor necesari intervenţiei post-accident.

Sursa: Fox News