Nanoparticulele, mai tari decât antibioticele în lupta cu bacteriile!

06 04. 2011, 10:03

Inginerii de la IBM au creat nanoparticule de 50.000 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr ce au capacitatea de a distruge pereţii celulelor rezistente la medicamente. Structurile celulelor se vor degrada fără a lăsa reziduuri.

Când un antibiotic este administrat şi atacă o colonie de bacterii, o mică parte din acestea supravieţuiesc şi devin imune la medicamente, astfel la o viitoare administrare de substanţe, acestea nu îşi vor mai face efectul dorit. Aceşti microbi rezistenţi la antibiotice omoară anual 100.000 de pacienţi în Statele Unite, ca urmarea a infecţiilor intraspitaliceşti.

Tehnologia dezvoltată de IBM va revoluţiona tratamentul antimicrobian, susţine Mario Raviglione, şeful departamentului anti-tuberculoză al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Antibioticele interferează cu ADN-ul bacteriilor pentru a le neutraliza sau a le împiedica să se reproducă.

Nanoparticulele IBM, ce sunt făcute din plastic biodegradabil, au fost proiectate cu o sarcină electrică ce atrage bacteriile ce au o încărcătură electrică opusă. Testele de laborator au confirmat faptul ca această tehnologie are capacitatea de a distruge celulele. Testele efectuate pe şoareci arată că nu au efecte secundare.

Tehnica a fost dezvoltată de către IBM, sub îndrumarea lui James Hedrick, care a colaborat cu oamenii de ştiinţă de la Institutul de Bioinginerie şi Nanotehnologie din Singapore. Cercetătorii vizează în mod special Staphylococcus aureus (MRSA), o tulpină care circulă pe scară largă de bacterii rezistente la medicamente.

IBM se află în discuţii cu marile companii farmaceutice, dorind să testeze aceste nanoparticule în rândul oamenilor.

"Particulele sunt atât de concentrate pe obiectivul lor încât evită complet deteriorarea celulelor roşii din sânge în care se găsesc microbii", declară Hedrick.

Echipa Hedrick a proiectat un lot de nanoparticule pentru a ataca MRSA. În prezent, oamenii de ştiinţă de la Institutul Nanotehnologiei din Singapore va testa polimerii în miniatură pe animale mari.

Aproximativ 9 milioane de copii mor la nivel global de infecţii respiratorii şi diaree, multe de la agenţi patogeni imuni la medicamente, a afirmat Raviglione de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Tehnologia IBM ar putea duce la salvarea a foarte multe vieţi.

Sursa: Bloomberg