Microchipul poate produce energie chiar şi de la o simplă «ciupire» cu degetul, susţin cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă speră ca nanotehnologia să evolueze şi să ducă la apariţia electronicelor care nu necesită reţea de alimentare sau baterii.
Echipa de cercetare a prezentat proiectul în cadrul Întâlnirii şi Expoziţiei Naţionale a Societăţii Americane de Ştiinţă, unde au folosit microchipul pentru a alimenta ecrane LCD, dar şi pentru a transmite semnale radio.
„Această evoluţie reprezintă un pas important pentru producerea de electronice portabile care pot fi alimentate prin mişcările corpului, fără utilizarea de baterii sau prize electrice”, susţine Dr. Zhong Lin Wang de la Institutul Tehnologic din Georgia.
„Nanogeneratoarele noastre vor schimba vieţile tuturor în viitor. Potenţialul lor este limitat doar de imaginaţia umană„, a declarat el.
Tehnologia funcţionează prin utilizarea nanofirelor de oxid de zinc, care generează electricitate atunci când sunt întinse sau îndoite. Acest lucru înseamnă că orice mişcare a organismului poate genera energie. Echipa doctorului Wang a lucrat la la captarea şi îmbinarea energiei create de milioane de nanofire, care sunt atât de mici, încât 500 de astfel de fire ar atinge dimensiunile unui fir de păr uman.
Cinci nanogeneratoare ce lucrează împreună produc 1 microamper de curent, la 3 volţi, adică acelaşi voltaj generat de două baterii AA.
„Mai multe nanofire şi mai multe generatoare puse la un loc ar putea produce suficientă energie pentru alimentarea unor electronice precum iPod-ul sau telefonul mobil”, afirmă Zhong Lin Wang.
Sursa: The Telegraph