„Afrodiziacele sunt folosite de mii de ani, în toată lumea, însă
nu au existat până acum explicaţii ştiinţifice pe măsură. De aceea
am efectuat acest studiu, fiind cea mai detaliată cercetare
efectuată în acest domeniu”, susţine Massimo Marcone, profesor la
Universitatea din Guelph
„E nevoie de produse naturale care să îmbunatăţească viaţa sexuală
fără a produce efecte secundare negative”, susţine John Melnyk,
masterand al departamentului de Ştiinţă Alimentară şi membru al
echipei care a efectuat acest studiu. În prezent, astfel de
afecţiuni precum disfuncţia erectilă sunt tratate cu medicamente
sintetice, inclusiv sildenafil (Viagra) şi tadalafil
(Cialis).
„Aceste medicamente au efecte secundare precum migrene, dureri
musculare sau privirea înceţoşată şi pot avea interacţiuni
periculoase dacă sunt administrate în acelaşi timp cu alte
medicamente. De asemenea, acestea nu ajută la creşterea libidoului
şi nu îmbunătăţesc viaţa sexuală a celor care se confruntă cu o
astfel de problemă”, explică Melnyk.
Cercetatorii au realizat sute de studii privind afrodiziacele
consumate în mod obişnuit pentru a investiga efectele în ceea ce
priveşte îmbunătăţirea vieţii sexuale, atât din punct de vedere
psihologic, cât şi fiziologic.
În această cercetare au fost incluse numai studiile care
îndeplinesc cele mai stricte controale.
Astfel, cercetătorii au descoperit că ginsengul, şofranul
şi yohimbine, un produs chimic natural din copaci
yohimbe ce cresc în Africa de Vest, ajută la îmbunătăţirea
funcţiei sexuale umane. În schimb, pretinsul efect afrodisiac al
vinului şi al ciocolatei nu a fost confirmat.
Oamenii au raportat că dorinţa sexuală a crescut după ce au mâncat
ptychopetalum olacoides (denumită de localnici muira
puama şi cunoscut la noi ca fiind „lemnul potenţei”), o plantă
cu flori găsite în Brazilia; rădăcină de Maca, o plantă ce creşte
în Anzi, şi ciocolată.
Studiul arată că în ciuda pretinsului efect afrodisiac, ciocolata
nu a fost asociată cu creşterea libidoului, ci doar cu amplificarea
dorinţelor sexuale. Unii oameni pot simţi un efect datorită
anumitor substanţe aflate în compoziţia ciocolatei, spre exemplu
feniletilamina, care duce la secretarea serotoninei şi creşterea
nivelului endorfinei din creier.
S-a demonstrat că alcoolul duce la creşterea nivelului de excitare,
dar totodată duce la reducerea performanţei sexuale.
Nucşoara, cuişoarele, usturoiul şi ghimbirul au un efect afrodisiac
asupra animalelor, conform studiilor.
Cercetătorii avertizează însă că este nevoie de mai multe studii
pentru a confirma efectele descoperite de ei. „În prezent nu există
suficiente dovezi pentru a sprijini utilizarea la scară largă a
acestor substanţe ca afrodisiace. Mai multe studii clinice vor fi
necesare pentru a se înţelege mai bine efectul acestor substanţe
asupra oamenilor”, susţine profesorul Massimo Marcone.
Sursa: Eurekalert