Introducere în arta animaţiei – un nou atelier propus de Fundaţia Calea Victoriei

16 02. 2011, 13:11

Animaţia are capacitatea de a ne face să plângem şi să râdem, creează lumi dincolo de închipuirea noastră, sfidează legile fizicii şi, în unele cazuri, ajută la vinderea spanacului.

În afară de progresele animaţiei, de autorii fundamentali şi de cele mai importante opere ale genului, acest curs explorează ceea ce se întâmplă atunci când istoria este supusă procesului de animaţie şi felul în care animaţia a fost folosită în secolul XX ca să intepreteze trecutul.

"Cei trei purceluşi", unul dintre primele filme animate în care personajele aveau fiecare o personalitate distinctă, era, de fapt, o fabulă despre criza economică a anilor '30 din America.

Cei care astăzi sunt revoltaţi de violenţa scenelor şi a limbajului în filmele de animaţie moderne vor fi încântaţi să descopere că, în anii '30, funcţiona foarte eficient un cod de cenzură morală. Codul Hays interzicea, pe acea vreme, personajelor de desen animat să-şi manifeste afecţiunea reciprocă prin mai mult decât o strângere de mână. Nici vorba, deci, ca Porky Pig să-şi sărute prietena în faţa copiilor prezenţi în cinematograf. Iar Betty Boop a fost chiar acuzată de cenzura vremii că ar fi prea sexualizata pentru un personaj animat.

Cursul va acorda atenţie atât esteticii imaginii animate, cât şi abilităţii sale unice de a comunica emoţii şi idei.

Finalmente, cele 5 şedinţe vor explora instrumentele, tehnologia şi tehnicile întrebuinţate, de la plastilină la pixilaţie, de la morfism la 3D. Vor debuta cu "preistoria" animaţiei - cu jucăriile optice şi proiecţiile de tipul lanternă magică - şi vor continuă, de-a lungul unui secol extrem de animat, până în perioada contemporană.

Se va vorbi, de exemplu, despre cum s-a impus casa de film Pixar cu un filmuleţ de 5 minute ("Tin Toy", 1988) al lui John Lasseter, prima animaţie în întregime desenată pe computer care a câştigat un Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat.

Participanţii vor avea ocazia să vadă fragmente de animaţie populare, revoluţionare şi experimentale aparţinând unor epoci, ţări şi studiouri de film diferite.

Lector: Anca-Yvette Grădinariu

Data începere: 24 februarie; oră curs: 19.00

Număr ateliere: 5, frecvenţă: săptămânal

Cost: 150 lei, cost studenţi: 120 lei

Locul desfăşurării: Fundaţia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3

Înscrieri la contact@victoriei.ro