Vinurile de Bordeaux devin istorie din cauza încălzirii globale

09 02. 2011, 11:33

"Scenariul pesimist arată că, până în 2050, climatul din Bordeaux nu va mai fi favorabil strugurilor de tip Cabernet şi Merlot", afirmă Jean-Pascal Goutouly, cercetător la Institutul Naţional pentru Cercetări Agricole din Franţa. Cele două tipuri de struguri sunt esenţiale pentru producerea celor mai populare vinuri ale regiunii.

Schimbările climatice ce vor avea loc în Bordeaux implică temperaturi minime mai ridicate decât cele de acum şi mai multe perioade de secetă în timpul verii. Asta va conduce la coacerea strugurilor mai devreme, iar viţele de vie nu vor mai avea parte de suficientă apă în perioada critică a maturaţiei.

Ca urmare, strugurii nu vor mai avea aceeaşi aromă, iar vinurile nu vor mai beneficia de echilibrul delicat dintre aciditate, zahăr şi taninuri ce le permite să devină mai bune cu anii.

Totuşi, specialiştii francezi sunt optimişti. "Dacă am învins filoxera, care distrugea toate viţele de vie odată la 5 ani, ne vom putea adapta şi la schimbările climatice", susţin ei.

Una dintre soluţiile la care viticultorii vor apela o reprezintă clonele - variaţii subtile ale speciilor deja existente - la care nu s-a apelat în trecut deoarece se coceau prea târziu.

Sursa: AFP