Vinurile de Bordeaux devin istorie din cauza încălzirii globale
"Scenariul pesimist arată că, până în 2050, climatul din
Bordeaux nu va mai fi favorabil strugurilor de tip Cabernet şi
Merlot", afirmă Jean-Pascal Goutouly, cercetător la Institutul
Naţional pentru Cercetări Agricole din Franţa. Cele două tipuri de
struguri sunt esenţiale pentru producerea celor mai populare vinuri
ale regiunii.
Schimbările climatice ce vor avea loc în Bordeaux implică
temperaturi minime mai ridicate decât cele de acum şi mai multe
perioade de secetă în timpul verii. Asta va conduce la coacerea
strugurilor mai devreme, iar viţele de vie nu vor mai avea parte de
suficientă apă în perioada critică a maturaţiei.
Ca urmare, strugurii nu vor mai avea aceeaşi aromă, iar vinurile nu
vor mai beneficia de echilibrul delicat dintre aciditate, zahăr şi
taninuri ce le permite să devină mai bune cu anii.
Totuşi, specialiştii francezi sunt optimişti. "Dacă am învins
filoxera, care distrugea toate viţele de vie odată la 5 ani, ne vom
putea adapta şi la schimbările climatice", susţin ei.
Una dintre soluţiile la care viticultorii vor apela o reprezintă
clonele - variaţii subtile ale speciilor deja existente - la care
nu s-a apelat în trecut deoarece se coceau prea târziu.
Sursa:
AFP