Gunoiul spaţial, adunat cu plasa de pescuit

08 02. 2011, 11:21

Propunerea JAXA pentru reducerea deşeurilor orbitale, ce pun în pericol navetele spaţiale şi sateliţii geostaţionari, implică lansarea unui nou satelit, ataşat unei plase subţiri, din metal, ce va avea o lungime de câţiva kilometri. Aceasta va colecta deşeurile spaţiale în timp ce orbitează Terra.

Pe măsură ce plasa metalică va strânge «gunoiul spaţial», aceasta va căpăta o sarcină electrică, urmând să fie atrasă spre Pământ de câmpurile sale magnetice. Dacă totul va merge conform planului, urmează ca plasa (şi tot ceea ce conţine ea) să ardă atunci când aceasta va descinde în atmosfera Pământului.

Compania Nitto Seimo studiază acest concept de mai bine de 6 ani, având ca inspiraţie plasele de pescuit. Plasa spaţială va fi formată din 3 straturi de fire metalice, fiecare urmând să aibă o grosime de 1 mm. Aceste fire vor fi combinate cu o fibră specială, de aceeaşi grosime cu cea a unui fir de păr uman. Se estimează că plasa va fi gata de lansare în aproximativ 2 ani.

Deşeurile spaţiale constituie un real pericol, existând mai mult de 10 milioane de elemente ce orbitează pământul. Majoritatea particulelor sunt foarte mici, însă se estimează că există peste 600.000 de obiecte mai mari de 1 cm. Acestea pot provoca daune semnificative sateliţilor şi navetelor spaţiale, ale căror scuturi nu sunt proiectate să reziste la impactul cu obiecte mai mari de 1 cm.

În februarie 2009, un satelit american s-a ciocnit deasupra Siberiei cu un satelit rus ieşit din folosinţă, din acest impact rezultând noi fragmente ce orbitează Terra. Un alt incident îngrijorător s-a petrecut în ianuarie 2007, când China a testat o rachetă anti-satelit pe un satelit ieşit din uz. Distrugerea satelitului a condus la fragmentarea sa în 2.300 de bucăţi mai mari decât o minge de golf, 35.000 de fragmente mai mari de 1 cm şi aproximativ 1.000.000 de particule mai mari de 1 mm. În iunie 2007, un satelit de cercetare al NASA a fost nevoit să efectueze manevre de evitare, pentru a preveni impactul cu deşeuri rezultate din distrugerea satelitului chinez.

Sursa: The Telegraph