Un labrador poate identifica prin miros cancerul de colon!

02 02. 2011, 07:00

Această reuşită este un prim pas în dezvoltarea unui "nas electronic" care să poată detecta tumorile încă din stagiile incipiente.

Căţeaua, un exemplar negru din rasa labrador, a fost pus să miroasă 74 de mostre biologice pe durata a mai multe luni. Fiecare test conţinea cinci mostre de respiraţie sau de fecale, dintre care numai una era canceroasă. Mostrele proveneau de la 48 de oameni cu cancer la colon, în stagii diferite ale bolii, cât şi de la 258 de voluntari sănătoşi.

Echipa condusă de Hideto Sonoda nu s-a mulţumit doar cu atât, ci a vrut să complice şi mai mult testul. Astfel, jumătate din mostrele provenite de la voluntarii fără cancer erau ale unor oameni cu polipi la colon; aceştia sunt benigni, dar pot fi un precursor al cancerului de colon.

De asemenea, 6% din mostrele de respiraţie şi 10% din mostrele din scaun proveneau de la persoane cu alte suferinţe, precum inflamaţii ale colonului, ulcer, diverticulită sau apendicită.

Cu toate acestea, căţelul a avut o rată de reuşită la fel de bună ca cea a unei colonoscopii (tehnică în care un tub de fibră optică este introdus în rect, unde graţie unei camere video situate în capătul său sunt investigate zonele suspecte ale intestinului). Retrieverul a identificat corect probele cu cancer în 33 din cele 36 de teste bazate pe probe ale respiraţiei (o acurateţe de 95%) şi în 37 din cele 38 de teste ce implicau probe de scaun (o acurateţe de 98%).

Câinele a reuşit să identifice cancerul şi la persoanele cu o formă incipientă, iar probele de la persoanele cu alte afecţiuni nu au reuşit să-l păcălească.

Nu este prima oară când cel mai bun prieten al omului se dovedeşte util în a descoperi bolile acestuia. În alte cercetări, câinii au detectat cancerul de sân, la ovare, la plămâni şi la vezică.

Folosirea câinilor pe scară largă pentru detectarea cancerului ar fi foarte costisitoare, însă se speră că experimentele de acest tip vor conduce la proiectarea unui senzor care să detecteze anumiţi compuşi, în materia fecală sau în aer, care au legătură cu cancerul.

Pentru cancerul de colon există deja o metodă non-invazivă pentru a testa prezenţa sa, constând într-un test care caută urme de sânge în mostrele de scaun. Însă acest test are o acurateţe de doar 10% în detectarea formelor incipiente de cancer.

Câinele folosit în experimentele cercetătorilor japonezi fusese iniţial antrenat în 2003 în mediu marin, pentru salvarea oamenilor în pericol de înec. Apoi, în 2005, a fost antrenat pentru detectarea cancerului.

Care credeţi că a fost recompensa pe care a primit-o căţelul-erou pentru depistarea probelor cu cancer? De fiecare dată când a ales corect, i s-a permis să se joace cu o minge de tenis.
Sursa: France24

Cele mai întâlnite forme de cancer la nivel mondial | Sursa foto: AFP