Vrei să te laşi de fumat? Scanează-ţi creierul ca să afli ce şanse ai
Cercetând zona mediană a cortexului prefrontal, asociată cu schimbările comportamentale, neurologii de la Universitatea Michigan si Universitatea California, SUA, au descoperit că există o corelaţie între activitatea din această arie cerebrală şi reuşita încercării de a renunţa la fumat.
La studiu au participat 28 de fumători "înrăiţi", care doreau să renunţe la viciul lor şi se înscriseseră, în acest scop, într-un program de asistenţă.
Acestora li s-a cerut să urmărească o serie de reclame, având ca subiect renunţarea la fumat; concomitent, li s-au efectuat scanări ale creierului prin tehnica rezonanţei magnetice, iar ulterior, li s-a cerut să estimeze impactul de moment al acestor reclame: în ce măsură le-au afectat intenţia de a se lăsa de fumat şi cît de mult i-au impresionat mesajele?
Cei la care s-a constatat o activitate mai intensă în aria mediană a cortexului prefrontal au prezentat reduceri semnificative ale consumului de ţigări în luna următoare studiului, indiferent de modul în care se raportaseră la mesajele din reclame.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că activitatea cerebrală oferă informaţii mai corecte decât introspecţia; ei intenţioneaza să afle, în continuare, ce mesaje anti-fumat sunt mai eficiente, studiind, prin scanarea creierului, impactul acestora la nivel cerebral.
Sursa: Discovery News