Acelaşi studiu arată că alimentele bogate în elemente sănătoase,
precum acizii graşi omega-9, ajută la reducerea riscului de a fi
victima unei boli mentale.
Cercetătorii de la universităţile din Navarra şi Las Palmas de Gran
Canaria au urmărit dieta şi stilul de viaţă a peste 12.000 de
voluntari, de-a lungul a şase ani.
La începutul studiului, niciunul dintre voluntari nu fusese
diagnosticat cu depresie. La încheierea sa, 657 dintre ei sufereau
de această boală.
„Participanţii cu un consum ridicat de grăsimi trans
(grăsimi prezente mai ales în produsele de patiserie şi în mâncarea
de tip fast food) au prezentat o creştere de 48% în riscul de a
suferi de depresie, în comparaţie cu cei ce nu consumau acest tip
de grăsimi„, a declarat cercetătorul care a condus
studiul.
Almudena Sanchez-Villegas, profesor de medicină preventivă la
Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, a explicat că
„cu cât au consumat mai multe grăsimi de tip trans, cu atât
voluntarii au fost mai afectaţi„.
Studiul nu aduce numai veşti proaste. Cercetătorii au observat că
grăsimile polinesaturate, ce se găsesc în peşte, legume şi în
uleiul de măsline, „sunt asociate cu un risc redus de a suferi de
depresie”.
Raportul notează că 150 de milioane de persoane suferă de depresie
la nivel global, numărul victimelor acestei afecţiuni a crescut în
ultimii ani. Această creştere „poate fi atribuită schimbărilor
petrecute în dieta populaţiei din vest, unde anumite grăsimi
sănătoase au fost substituite cu grăsimi saturate şi trans”, susţin
cercetătorii.
Aceştia au adăugat că afecţiunile fatale de tip cardiovascular
sunt influenţate într-un mod similar de dieta nesănătoasă.
Sursa:
AFP