Să regândim oraşele, pentru a combate schimbările climatice

26 01. 2011, 14:34

Locuitorii oraşelor alcătuiesc, la ora actuală, jumătate din populaţia planetei, dar sunt responsabili de 71% din emisiile de gaze cu efect de sera corelate cu consumul de energie, iar specialistii estimeaza ca această cifră va ajunge la 76% până în 2030.

Studiul realizat la Washington, SUA, de analisti din cadrul Băncii Mondiale a luat în calcul emisiile de gaze cu efect de seră (GHG - greenhouse gas) din 100 de oraşe din întreaga lume.
Diferenţele constatate se datoreaza nu numai modelelor de consum specifice locuitorilor, ci şi mediul urban însuşi.

Astfel, în New York, emisiile GHG pe cap de locuitor reprezinta jumătate din emisiile GHG pe cap de locuitori din Denver, SUA; iar la Toronto, Canada, emisiile GHG pe cap de locuitor sunt, în centrul oraşului, de zece ori mai mici decat în zonele rezidenţiale din suburbii.

Emisiile de gaze cu efect de seră sunt, în cea mai mare măsură, asociate cu stilul de viata al celor înstăriţi, inclusiv opţiunile lor privind tipul de locuinţă.

Autorii studiului sugerează ca edilii din oraşele care cresc rapid (cum sunt multe orase din China, de exemplu), ar trebui sa aiba în vedere atât utilizarea unor surse de energie "verzi", cât şi proiecte de infrastructură şi rezidenţiale care sa se concretizeze în construirea unor zone urbane dens populate (dar în care sa fie, totuşi, agreabil sa trăieşti).

Sursa: Science NOW