Creierul uman funcţionează haotic

26 01. 2011, 11:43

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au calculat, pentru prima oară, viteza cu care informaţia înmagazinată în schemele de activitate neuronală din cortexul cerebral este descărcată, iar aceasta a reieşit a fi surprinzător de ridicată.

După cum se ştie, creierul codifică informaţia sub formă de impulsuri electrice. Fiecare neuron (circa 100 miliarde), interconectat cu ceilalţi, are atât rol de receptor, cât şi de transmiţător şi orice informaţie elaborată de creier generează o schema de activitate caracteristică. Acest lucru arată care dintre neuroni transmite un impuls neuronilor învecinaţi: cu alte cuvinte, care neuron este activ şi în ce moment. Iar schema activităţii este în fapt un tip de protocol de comunicare menit a înregistra schimbul de informaţii dintre neuroni.

Ceea ce au observat cercetătorii este că mici variaţii în comunicarea neuronală produc scheme foarte diferite între ele, potrivit unei modalităţi caracteristice acelor sisteme definite în fizică drept sisteme haotice. Acest lucru înseamnă că procesele dinamice ale creierului nu pot fi prevăzute pe termen lung, dar şi că informaţia înmagazinată în schema de activitate se poate pierde în urma unor mici erori. Iar studiul cercetătorilor de la Max Planck a scos acum la iveală faptul că procesele cortexului cerebral sunt extrem de haotice.

Sursa: Le Scienze