Conflict diplomatic ruso-iranian declansat de un tigru bolnav
Biologii rusi au transferat in Iran o pereche de tigri siberieni, animalele fiind preluate de Iran's Environmental Protection Organization, in luna aprilie a anului 2010. Tigrii au fost trimisi ca parte a unui schimb in care rusii au primit o pereche de leoparzi persani, specia care traia odinioara in republicile nord-caucaziene si pe care biologii rusi vor sa o reintroduca in mediul sau natural.
Masculul perechii de tigri siberieni ajunse la Teheran a fost insa diagnosticat cu Virusul Imunodeficientei Feline (FIV), sau "SIDA pisicilor", cum mai este cunoscuta in limbaj comun, o afectiune mortala la feline, foarte similara in simptome si manifestare cu temuta SIDA care face ravagii in randul oamenilor.
Din nefericire, tigrul a murit in urma cu doua saptamani, managerul gradinii zoologice din Teheran declarand ca, in urma autopsiei, a reiesit ca tigrul suferea de o infectie respiratorie care nu este intalnita in Rusia, in schimb, acest tip de afectiune fiind frecvent in Orientul Mijlociu.
"Din acest motiv, credem ca tigrul suferea deja de FIV cand a sosit la noi, asa ca sistemul sau imunitar foarte slabit nu a facut fata unei banale infectii respiratorii", declara cercetatorii iranieni.
"Tigrul trimis de noi era perfect sanatos la data la care l-am
trimis in Iran. Inainte de plecare noi i-am facut toate testele pe
care legislatia internationala ne obliga sa le facem in cazul
exportului unui animal pe cale de disparitie. Este foarte probabil
ca tigrul sa se fi infectat in urma consumului de carne, deoarece
acest agent patogen este des intalnit in organismele animalelor
erbivore din Iran", declara, pe de alta parte. Vladimir Krever,
coordonatorul programului de biodiversitate al WWF-Rusia.
Sursa: RiaNovosti