Schimbarile climatice – cauza caderii Imperiului Roman?
Studiul a inclus aproximativ 9.000 de obiecte din lemn de stejar (fragmente de constructii, mobilier, unelte si obiecte decorative), datand din cursul ultimilor 2.500 de ani.
Metoda se bazeaza pe diferentele care apar in ritmul de crestere a arborilor, in functie de clima perioadei respective: cand conditiile sunt favorabile, iar plantele au apa si nutrienti in cantitati suficiente, arborii formeaza inele de crestere mai late; in schimb, in conditii nefavorabile (de exemplu, seceta) inelele sunt mai inguste.
Cercetand aceste trasaturi, specialistii in paleoclimatologie de la Institutul Federal Elvetian de Cercetari asupra Padurilor, Zapezii si Peisajului au identificat caracteristicile climei in diferite perioade si le-au corelat cu evenimentele istorice survenite in epocile respective.
Astfel, un sir de ani secetosi din secolul III d. Hr. a coincis cu o perioada de criza in Imperiul Roman de Apus, marcata de invazii barbare, tulburari politice si dificultati economice in Galia.
Verilor calde si umede le-au corespuns perioade de prosperitate, in vremea Imperiului Roman si in Evul Mediu; in schimb, variatiile climatice marcate din anii 250-600 d. Hr. au coincis cu caderea Imperiului Roman si cu marile tulburari din epoca migratiilor.
Specialistii cred ca aceste informatii ar putea fi utile si pentru a evalua impactul actualelor schimbari climatice asupra evolutiei societatii umane.
Sursa: BBC