Cu cat mai alba, cu atat mai bine

17 01. 2011, 12:50

Daca se credea, in mod curent, ca bufnitele din zonele arctice se folosesc de cularea alba a penajului pentru a reflecta lumina soarelui si a se camufla cu succes in peisajul inzapezit, cercetatorii au descoperit, recent, ca rolul principal al penajului al bufnitelor polare este acela de a-si avertiza rivalii din aceeasi specie de prezenta lor in teritoriu.

Descoperirile au fost publicate, initial, in prestigiosul International Journal of Avian Science. Cercetatorii din cadrul Universitatii din Saskachewan, Canada, precum si cei din cadrul Muzeului de Stiinte ale Naturii din Spania au studiat legaturile dintre culoarea penajului si comportamentul bufnitelor polare (Nyctea scandiaca) pe o perioada de peste 10 ierni consecutive.

"In pofida numelui lor, aceste bufnite nu sunt intotdeauna albe, penajul lor fiind influentat de varsta, sex si alimentatie. Cand ating maturitatea, sunt predominant albe, pentru o adaptare perfecta la mediu, iar masculii au un penaj mai alb decat al femelelor. Am descoperit, cu surprindere, ca portiunile cele mai stralucitoare ale penajului pasarilor erau cele de pe fata, gat si piept, iar bufnitele obisnuiesc sa isi orienteze aceste portiuni spre soare, pentru a le face cat mai vizibile pentru pasarile rivale.

Mai mult decat atat : pe parcursul intregii zile, bufnitele isi orienteaza corpul dupa soare, iar acest comportament asigura pasarilor o semnalizarea optima a prezentei proprii in teritoriul detinut. Am fost literalmente uluiti sa descoperim, cu acesta ocazie, ca bufnita polara este, probabil, vietuitoarea care priveste cel mai mult soarele in mod direct. Daca noi, oamenii am face acest lucru, am suferi in scurt timp de intense dureri oculare si chiar am orbi. Bufnitele polare s-au adaptat la acest comportament, genele lor, alcatuite din pene modificate, fiind foarte stufoase, ajutand pasarile sa reflecte lumina solara amplificata de stralucirea zapezii", declara dr. Gary Bortoldi.


Sursa: BBCNews