“Intelepciunea batranilor” a fost studiata stiintific
Oamenii varstnici sunt mai sensibili si mai empatici decat adultii tineri; de asemenea, sunt mai inclinati sa vada latura buna a lucrurilor, chiar in situatii stresante.
Cercetatorii de la Universitatea Berkeley, SUA, considera ca, in ultima parte a vietii, devenim mai interesati de acea latura a interactiunilor sociale legata de grija pe care si-o poarta oamenii unii altora, iar evolutia ne-a modelat sistemul nervos in acest sens, facandu-ne mai atenti si mai intelegatori fata de emotiile celorlalti.
Intr-un prim studiu, 144 de adulti - aflati in cel de-al treilea, al cincilea si al saptelea deceniu de viata - au fost rugati sa priveasca o suita de inregistrari video, unele neutre, altele triste sau chiar dezgustatoare; li s-a cerut apoi sa adopte o atitudine detasata si obiectiva, sa-si stapaneasca emotiile si sa incerce sa vada latura buna a situatiilor prezentate.
Studiind reactiile subiectilor, cercetatorii au constatat ca oamenii mai in varsta sunt capabili sa vada partea buna a lucrurilor in mult mai mare masura decat adultii tineri, care tind, mai degraba, sa-si indeparteze atentia de la lucrurile neplacute.
Intr-un alt studiu, specialistii au rugat 222 de participanti - cu aceleasi varste ca si in primul caz - sa priveasca filme foarte emotionante si triste, in vreme ce electrozi atasati de piele le masurau reactiile fiziologice.
Rezultatele au aratat ca oamenii varstnici reactioneaza mai profund la tristetea celorlalti; au un grad de empatie mai ridicat, fiind capabili sa resimta emotiile altora, ceea ce strange legaturile afective cu cei din jur.
Sursa: Mail Online