Specialistii Societatii Regale de Chimie din Marea Britanie ne
explica: simptomele dezagreabile – dureri de cap, greata, voma – pe
care le incercam in cursul starii de mahmureala se datoreaza
faptului ca, prin metabolizarea alcoolului, rezulta, in prima faza,
acetaldehida – o substanta toxica pentru organism.
Ulterior, acetaldehida este transformata – cu ajutorul fructozei
– in acid acetic, care este descompus, in cursul proceselor
metabolice obisnuite ale organismului, rezultand dioxid de carbon,
care este eliminat natural, prin plamani.
Consumand paine prajita ca „suport” pentru miere, ingeram sodiu
si potasiu, care ajuta si ele corpul sa se descurce cu excesul de alcool.
Preventiv, cercetatorii mai recomanda: sa bem un pahar cu lapte,
inainte de a incepe sa bem alcool (laptele reduce absorbtia
alcoolului); sa alegem, de preferinta, bauturi alcoolice de culoare
deschisa, limpezi (mai degraba decat alcooluri cu tot felul de
adaosuri, inclusiv extracte vegetale, pentru ca acestea pot
inrautati mahmureala), sa alternam bauturile spirtoase cu cele
nealcoolice si sa bem un pahar mare cu apa inainte de culcare,
pentru a evita deshidratarea, care face mahmureala si mai
neplacuta. (Si, bineinteles, sa bem cu masura.)
Sursa: Telegraph