A existat o civilizatie veche de 100.000 de ani in Golful Persic?

13 12. 2010, 12:39

In ultimii ani, arheologii au scos la iveala un veritabil val de asezari umane, cu varste de aproximativ 7.500 - 8.000 de ani, in imprejurimile Golfului Persic. "Daca inainte aveam cunostinta doar de cateva tabere de vanatoare razlete, brusc am descoperit peste 60 de situri. Noile asezari indica comunitati sedentare, foarte dezvoltate, care isi construiau case solide de piatra, dispuneau de drumuri elaborate, de ceramica decorata cu diferite motive, de animale domestice si chiar de cele mai vechi ambarcatiuni cunoscute de istorici", afirma Jeffrey Rose.

Cum, insa, ar fi putut sa apara asemenea comunitati peste noapte, fara o populatie precursoare care sa fie identificata in analele istoriei? Arheologul britanic este convins ca urmele acestei civilizatii stravechi se afla sub apele Golfului Persic, acesta fiind si motivul pentru care ele de abia acum incep sa iasa la iveala.

"Nu este o coincidenta faptul ca artefactele cele mai vechi nu au mai mult de 8.000 de ani. Imprejurimile Golfului Persic au fost puternic inundate si acoperite permanent de Oceanul Indian chiar in acea perioada. Datele geologice indica faptul ca, incepand cu perioada de acum 75.000 de ani si pana acum 8.000 de ani, o uriasa suprafata de uscat, de dimensiunile Marii Britanii, se afla deasupra nivelului oceanului, fiind un refugiu ideal pentru o eventuala civilizatie", declara acelasi Jeffrey Rose.

Noi dovezi arheologice au scos la iveala, in Yemen si Oman, stravechi unelte si arme de piatra total diferite de stilul est-african. Exista astfel posibilitatea ca oamenii sa se fi stabilit in Orientul Mijlociu chiar de acum 100.000 de ani, conditiile climatice oferind un adevarat sanctuar pentru oameni in plina Era Glaciara.

Sursa: Physorg