Soarele e bun in doze mici, luate regulat
Cei care petrec 4-5 ore in aer liber, la soare, in fiecare zi din week-end, risca mai putin sa dezvolte melanoame maligne - forma cea mai agresiva a cancerului de piele - , sustin cercetatorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.
Ceea ce creste riscul aparitiei cancerului cutanat sunt dozele masive, "administrate" intr-un timp scurt, de radiatie ultravioleta si, mai cu seama, arsurile solare.
In schimb, expunerea regulata la soare, in doze mici, ajuta pielea sa-si dezvolte mecanismele de protectie; unul dintre acestea este, probabil, cresterea nivelului de vitamina D, produsa in organism sub influenta razelor solare.
Singurele persoane la care nu a fost observat acest efect protector au fost cele roscate, cu piele de culoare foarte deschisa si cu pistrui - acestea sunt mai sensibile la radiatiile solare si se ard foarte usor, deci trebuie sa ia masuri suplimentare de protectie.
Studiul a evaluat obiceiurile de viata (cu accent pe expunerea la soare) a peste 1.600 de participanti (cu varste cuprinse intre 18 si 76 de ani), dintre care 960 sufereau de melanom malign.
Numarul cazurilor de melanom a crescut foarte mult in ultimele decenii; in cazul oamenilor varstnici, cercetatorii explica fenomenul prin faptul ca, in anii '70, vacantele au devenit ieftine si accesibile multor europeni, iar abuzul de soare din acea perioada isi arata urmarile astazi, prin aparitia a tot mai multe cazuri de cancer al pielii.
O alta cauza a aparitiei bolii - de data aceasta la tineri - este utilizarea aparatelor de bronzat; acestea emit radiatii ultraviolete intense, ce produc deteriorari ale lanturilor de ADN din celulele pielii.
Sursa: Telegraph Science