Cei mai iuti ardei din lume
Ardeiul-campion a fost obtinut nu in India sau Mexic - tari cu traditie in cultivarea de ardei super-iuti - ci intr-o sera din Cumbria, o regiune racoroasa si ploioasa din nordul Angliei.
Se numeste Naga Viper si a fost selectionat pornind de la trei varietati de ardei extrem de iuti: Bhut Jolokia, Naga Morich si Trinidad Scorpion.
Pentru masurarea iutelii ardeilor, exista o unitate de masura speciala - unitate Scoville -, bazata pe continutul de capsaicina, substanta care confera gustul iute.
Soiul indian Bhut Jolokia (detinatorul anterior al recordului) a ajuns la un maxim de 1.001.304.
Dar, cu un nou record de 1.359.000 unitati Scoville, Naga Viper il bate de la distanta: experti de la Universitatea din Warwick au testat ardeiul si l-au declarat castigator, soiul fiind inclus, ca atare, in Guinness Book of World Records.
Ardei considerati foarte iuti, ca Jalapeno, au 2.500 - 5.000 unitati Scoville, in timp ce soiul Habanero - socotit extrem de iute - are 100,000-350,000 unitati pe aceeasi scala.
Gerald Fowler (foto), cultivator de ardei iuti, proprietar de restaurant si creatorul soiului Naga Viper, si-a invitat clientii sa guste dintr-o mancare condimentata cu noul sau ardei; inainte de a manca, indraznetii au trebuit sa semneze o declaratie, confirmand ca actioneaza pe propria raspundere si in deplina sanatate a mintii si a trupului.
Din cateva zeci de persoane care s-au inscris, doar doua au reusit sa termine toata portia de mancare.
Sursa: Mail Online