Camera cu laser fotografiaza dupa colt (VIDEO)

22 11. 2010, 12:35

Dispozitivul experimental se foloseste de noua tehnologie pentru a construi o imagine de baza a mediului inconjurator - incluzand in aceasta "harta" obiectele ascunse dupa obstacole - prin colectarea micilor cantitati de lumina reflectata intr-un cadru vizual.



Echipa de cercetatori de la Institutul Tehnologic Massachusetts, care a inventat camera, crede ca aceasta isi va gasi utilitatea in misiuni de cautare si salvare, precum si in dotarile optice ale robotilor. Ei compara tehnologia cu cea a razelor X, mentionand ca, "in loc sa penetreze problema, noua tehnica vizuala o ocoleste".



Inima camerei, care necesita o intreaga incapere de echipamente pentru a functiona, este un laser special, o sursa de lumina de mare intensitate care poate genera "explozii" ultra-scurte de raze laser care dureaza o cvadrilionime de secunda (adica 0,000000000000001 secunde). Acest procedeu vizual este cunoscut sub denumirea de sistem imagistic efemer.



In cadrul acestei proceduri, particulele de lumina se imprastie pretutindeni si se reflecta din toate suprafetele, inclusiv din pereti si din podea. Daca exista un colt de camera, ceva din lumina se va reflecta dimprejurul sau. Astfel, vor putea fi percepute obiectele - sau oamenii - asunse dupa indoitura peretelui.

http://article.bbc.co.uk/player/emp/external/player.swf

Spre deosebire de camerele standard, care masoara doar intensitatea si pozitia particulelor de lumina cand acestea le "izbesc" senzorii, noua camera experimentala masoara de asemenea si momentul sosirii particulelor fiecarui pixel format. Aceasta este ideea centrala folosita in cadrul asa-numitelor camere Lidar (Light Detection and Raging), principiu folosit de echipamentele optice militare.

Momentan, piesa tehnologica functioneaza in conditii controlate, de laborator, si poate fi indusa in eroare de medii complexe. Intr-un cadru cotidian, camera ar putea compila "mai multe solutii posibile" pentru o imagine, deoarece se bazeaza pe interpretarea unor mici cantitati de lumina. Ramane, totusi, "un pas foarte interesant", crede profesorul Shree Nayar de la Universitatea Columbia, expert in fizica luminii si in viziunea computerizata.

Sursa: BBC

Descopera lumea in care traiesti: