Acesta categorie de „comori” abstracte, reprezentate de creatii
culturale de valoare, rod al traditiei si cu importante semnficatii
in viata comunitatilor, a fost creata in anul 2003.
Ea include creatii non-materiale, reprezentate de diferite forme
stravechi de arta sau de comunicare, dansuri, muzica, festivaluri,
indeletniciri traditionale, ritualuri religioase, practici medicale
consacrate (de pilda, practici ale medicinii traditionale chineze,
precum acupunctura) si altele.
Recent, a inceput „cursa” pentru includerea, pe acesta lista a
valorilor culturale ale umanitatii, a unor valori „culinare”,
considerate ca reprezentand specificul unor tari sau regiuni,
bucataria autentica si traditiile vechi de
secole, in domeniul gastronomic, ale acestor zone.
Acceptarea pe lista a bucatariei frantuzesti deschide calea
pentru alte demersuri de acelasi gen: a fost deja acceptata, pe
aceeasi lista, bucataria mediteraneana – promovata de mai multe
tari care impartasesc acest specific – si urmeaza sa fie
analizata candidatura bucatariei traditionale mexicane,
reprezentand cultura culinara specifica Americii Centrale, bazata
pe porumb si alte plante originare din America.
Sursa: The Independent