Nimic nu pare mai natural decat alimentatia. Si, totusi,
prepararea alimentelor difera de la o regiune la alta, la fel ca
dialectele. Vom explica specificul marilor gastronomii din Europa,
Asia si Africa. Modul de conservare a impus gusturi diferite de-a
lungul timpului, la fel cum si autonomia regiunilor in interiorul
unui Stat a mentinut influentele locale. Dintr-o alta perspectiva,
teritoriile colonizate au modificat preferintele culinare ale
metropolei. In timp ce tarile industrializate timpuriu isi
neglijeaza traditiile culinare, tarile mediteraneene devin
destinatii ale turismului gastronomic si exploateaza cu success
Denumiri de Origine Controlata. Din imperativul standardizarii,
comertul mondial restrictioneaza biodiversitatea legumelor si
fructelor. Alimentele constituie nu doar o placere gustativa, ci si
una estetica : grupuri de artisti realizeaza arta video sau
performance folosind alimente. Care este viitorul gastronomiei ?
Alimente bio din Japonia gatite in stil sicilian ? Geluri si spume
de legume ? Mancaruri din flori ?
Temele celor 4 intalniri vor fi:
1. Traditia gastronomica franceza, comparata cu
cea britanica, germana si italiana. Modul de aranjare a mesei la
Versailles.
2. Dincolo de anecdoticul retetelor, care e
specificul bucatariei arabesti, chinezesti, japoneze. Cat de
romaneasca e bucataria romaneasca ?
3. Legume de patrimoniu, biodiversitate,
legislatie. Alimentele in arta e la naturile moarte la Food art si
experimente ecologice.
4. Tendinte in gastronomia contemporana : fusion,
moleculara, cu azot. Restaurante, magazine, clasificari.
Data si ora: 19 Noiembrie, ora 19.00
Numar ateliere: 4
Cost: 160 ron, cost studenti: 120 ron
Locatie: Fundatie, intrarea Pristolului 3
Inscrieri la [email protected]