Cercetatorii vor crea o stea pe Pamant. Va costa 2,6 miliarde euro
Urmand o serie de experimente-cheie de-a lungul ultimelor catorva saptamani, proiectul in valoare totala de 2,6 miliarde de euro a mai facut cativa pasi spre telul sau suprem, acela de declansare, pana in 2012, a unei reactii de fuziune valide.
In data de 2 noiembrie, oamenii de stiinta din echipa NIF au lansat cele 192 de raze laser ale reactorului inspre centrul acestuia, directionandu-le asupra unui recipient din sticla continand tritiu (izotop radioactiv al hidrogenului) si deuteriu (izotop stabil de hidrogen).
Energia astfel eliberata a avut o magnitudine de 1,3 milioane de megajouli, un record mondial, iar temperatura maxima a radiatiei in miezul reactiei s-a ridicat la aproximativ 3.333.300 de grade Celsius. Comparativ, temperatura din centrul Soarelui este de 15 milioane de grade Celsius.
Recentul experiment nu a reusit sa formeze, propriu-zis, o reactie de fuziune autosustenabila dar, chiar si asa, cercetatorii NIF sunt extrem de increzatori in ce priveste viitorul acestei chestiuni, declarand ca rezultatele inregistrate sunt foarte incurajatoare. Implicatiile pentru Terra ale unei viitoare reusite in urmatorii doi ani sunt absolut uluitoare, crede Ed Moses, directorul NIF.
Incinta, grea de 130 de tone, cu un diametru de 10 metri si invelita in 30 de cm de beton, a superlaboratorului este cea in care neutronii declansati de cele 192 de lasere simuleaza reactie de fuziune. Atunci cand va functiona la parametri optimi, temperaturile din interiorul acestei camere vor ajunge la peste 50 de milioane de grade Celsius si presiuni de 100 de miliarde de ori mai mari decat cea atmosferica a Pamantului vor fi create.
Procesele din reactor sunt coordonate cu ajutorul a 850 de computere, care aliniaza razele laser cu o precizie de 50 micrometri. Cu ajutorul noii tehnologii s-ar putea obtine, spre exemplu, dintr-un litru de apa de mare, echivalentul in energie furnizat de 80 de litri de petrol. De asemenea, 50 de cani de apa ar echivala energetic cu doua tone de carbune. Daca lucrurile vor decurge conform planului, specialistii NIF estimeaza ca reactorul va fi complet operational pana in 2020 si pana in 2050 aproape un sfert din energia SUA va fi asigurata de energie prin fuziune.
Sursa: Dailymail
Descopera lumea in care
traiesti: