O noua soparla descoperita pe meniul de restaurant
Soparlele respective erau servite la gratar, cu garnitura de
salata, intr-un obsur resturant din Delta Mekong-ului din regiunea
de sud-est a Vietnamului. Noua soparla a fost denumita stiintific
Leiolepis ngovantrii, in onoarea herpetologului Ngo Van Tri, din
cadrul Academiei de Stiinte si Tehnologii din Vietnam. Omul de
stiinta a dat accidental peste soparla, atunci cand, aflat pe
teren, i s-a facut foame si a intrat intr-un restaurant din
provincia Ba Ria-Vung Tau.
S-a asezat la masa si a cerut o portie de soparle la gratar. Spre
surprinderea sa, expertul in reptile a observat ca soparlele fripte
nu seamana cu nicio specie cunoscuta din Vietnam si a realizat ca
in farfuria sa se afla o adevarata descoperire stiintifica.
Grijuliu, a strans oasele soparlelor si a cumparat o noua portie,
dupa care a trimis mai multe e-mailuri prestigiosilor herpetologi
de renume mondial Lee Grismer din California si Jesse Grimer din
Pennsylvania. Cei doi experti, tata si fiu, au luat de urgenta un
avion spre Vietnam, unde s-au indreptat spre restaurantul cu
pricina. Dupa mai multe zile de studii si comparatii, expertii
si-au dat seama ca se afla in fata unei specii noi si au scris un
raport stiintific, publicat in jurnalul Zootaxa, oficiosul in care
se anunta descoperirile de noi specii de animale.
Studiile ADN au dezvaluit ca noua specie de soparle este alcatuita
exclusiv din femele, care se inmultesc prin auto-clonare, cu
ajutorul ovulelor nefertilizate, in cadrul unui proces cunoscut sub
denumirea de partenogeneza.
Sursa: The Independent