Aparatul care ne inregistreaza visele
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinati de vise si de interpretarea lor: in Egiptul Antic, de exemplu, se credea ca visele sunt mesaje de la zei. In zilele moderne, analiza viselor a inceput sa fie folosita de psihologi ca un instrument terapeutic, pentru a intelege subconstientul uman. Dar, pana acum, singura modalitate de a interpreta visele era bazata pe memoria celui care viseaza si pe ceea ce acesta vrea sa dezvaluie. Este stiut, de asemenea, faptul ca uitam aproape doua treimi din visele pe care le avem in cursul unei nopti, iar ceea ce ne amintim, atunci cand ne sculam, este inexact si fragmentat.
Un studiu aparut in prestigiosul jurnal stiintific Nature sugereaza faptul ca prin intermediul unui sistem electronic dezvoltat de Dr Moran Cerf de la UCLA, psihologii ar putea intelege foarte exact cum si de ce viseaza oamenii. Dispozitivul nu este unul intruziv - niste senzori aplicati pe capul celui care viseaza inregistreaza activitatea creierului din timpul somnului. Marea noutate a acestei inventii este aceea ca, pe baza imagisticii cerebrale, se creaza un cod care poate fi folosit pentru a "traduce" visele. Cu alte cuvinte, oamenii de stiinta nu vor vedea exact ceea ce visam, precum ar viziona un film, insa, pe baza codului, ar afla, in linii mari, despre ceea ce visam in timp real.
Aplicatia, aflata inca in stadiul de prototip, poate avea o gama larga de utilizari. Pe langa interpretarea viselor, sistemul ar putea fi folosit pentru a citi gandurile oamenilor sau pentru a comunica cu cei incapabili sa se exprime, precum sunt oamenii aflati in coma.
Descopera lumea in care traiesti: