O dieta “carnivora” face bine si planetei
"Nu m-am atins de carne de la 18 la 24 de ani, apoi m-am apucat
sa cresc capre si pentru ca nu stiam ce sa fac cu masculii, am
inceput sa-i mananc", a povestit Simon Fairlie intr-un interviu
acordat publicatiei "Time". Implicat activ in problematicile de
mediu de peste 30 de ani, el a decis acum sa-si faca cunoscut noul
"crez" in cartea "Meat: A Benign Extravagance".
Potrivit lui Fairlie, a consuma carne cu moderatie, adica de doua ori
pe saptamana, nu provoaca daune planetei, ba dimpotriva: "Toate
sistemele agricole produc un surplus de biomasa care trebuie
consumat, si nu vad ce este rau in a da acest surplus ca furaj
animalelor. Acest mod de a creste animale este ecologic si chiar
face bine pamantului. Caprele, oile si vacile produc la randul lor
un fertilizant natural, util agricultorilor. Ciclul este unul
perfect. Iar eu ma simt mai ecologist decat un vegan".
In urma cu cateva luni, la concluzii similare au ajuns si
redactorii de la New Scientist, in urma unei anchete care a
contrazis un raport din 2006 al "Food and Agriculture
Organization", potrivit caruia activitatea de crestere a animalelor
pentru productia de carne ar fi responsabila de 18% din emisiile de
carbon anuale la nivel global.
In opinia lui Fairlie aceasta cifra este din start eronata,
intrucat pleaca de la presupunerea ca fermele genereaza despadurire
prin forta lucrurilor. "Oamenii de stiinta au calculat ca, pentru
producerea unei portii de carne, sunt consumate plante utile omului
intr-un raport de 5 la 1. Dar si aceasta cifra este controversata:
crescand animalele cu vegetale necomestibile pentru om, proportia
scade la 1,4 la 1", a comentat redactorul-sef.
In interviul din Time, Fairlie a mai furnizat si indicatii cu
privire la ce tip de carne trebuie sa consume un om pentru a deveni
un bun "omnivor ecologist": cea de porc, avand in vedere ca acest
animal consuma deseuri de orice tip, dar si de vita, insa doar daca
este crescuta pe pasune.
Sursa: La Repubblica