Coreea de Sud – in criza de… varza
Kimchi - varza murata cu usturoi, ardei iute si alte condimente - este emblema bucatariei coreene si un fel aproape nelipsit de pe mesele coreenilor; multi mananca kimchi in fiecare zi, iar pentru ei, acest aliment este legat de identitatea nationala.
Insa ploile abundente au facut ca recolta de napa - soiul de varza cultivat in Coreea de Sud si folosit pentru kimchi - sa fie mai mica decat de obicei; se banuieste si ca anumiti speculanti au profitat de ocazie, stocand cantitati mari, pentru a le vinde la preturi umflate.
Asa se face ca pretul legumei cu pricina a crescut spectaculos, o capatana de varza napa ajungand sa coste echivalentul a aproape 6 euro (fata de cca. 1 euro, cat costa in mod obisnuit).
Insusi presedintele tarii, Lee Myung-bak, este preocupat de rezolvarea problemei, devenita una de importanta nationala; s-a luat decizia de a se importa, pentru inceput, 100 tone de varza din China, cu reducerea taxelor vamale pentru respectivele importuri.
Insa coreenii doresc mai mult de la conducerea tarii: urmarirea speculantilor care determina cresterea artificiala a preturilor si chiar stabilirea unor subventii pentru consumatori.
Sursa: The Independent