Dieta carnivora a oamenilor primitivi – un mit?
La Institutul Italian pentru studiul Preistoriei si al Protoistoriei, paleontologii au analizat urmele de uzura si resturile de plante gasite pe pietre de macinat vechi de 30.000 ani, descoperite in Rusia, Italia si Republica Ceha.
Ei considera ca aceste obiecte erau folosite pentru zdrobirea unor alimente vegetale, precum rizomi de papura sau de feriga, bogate in glucide complexe, de tipul amidonului.
Cercetarile sugereaza ca oamenii paleolitici stiau chiar sa faca faina - un proces complex, implicand recoltarea rizomilor, uscarea lor si macinarea, urmata de gatire, pentru a obtine un aliment digerabil. Aceste alimente, cu continut mare de calorii, i-ar fi ajutat sa reziste conditiilor grele de viata, inclusiv schimbarilor drastice ale climatului.
Specialistii sustin ca este pentru prima data cand, pe asemenea unelte de piatra, sunt gasite urme de substante vegetale, iar faptul ca, pana in prezent, s-a crezult ca oamenii din Paleolitic traiau aproape exclusiv cu carne se datoreaza unei manipulari gresite a pieselor arheologice descoperite: curatarea acestora prin spalare, la putin timp dupa ce sunt dezgropate, indeparteaza resturile infime de compusi vegetali, care ar putea aduce informatii valoroase asupra alimentatiei oamenilor primitivi.
Sursa: New Scientist