Plimba-te, ca sa ramai sanatos la minte
Se stie deja ca volumul creierului descreste cu varsta, dar cercetatorii de la Universitatea din Pittsburg, SUA, au constatat ca mersul pe jos, pe o distanta de cel putin 10 km saptamanal, contribuie la mentinerea cantitatii de materie cenusie.
Studiul a implicat 299 de participanti, ale caror creiere au fost masurate la inceputul cercetarii si, ulterior, dupa 9 ani. Dupa 13 ani de la inceperea studiului, au fost realizate si teste pentru evaluarea functiilor cognitive.
Pana la sfarsitul studiului, 40% dintre participanti ajunsesera sa sufere de o forma de dementa. Insa, in cazul celor care mergeau mult pe jos, riscul de a prezenta probleme de memorie era redus la jumatate, fata de cei mai sedentari.
Inca si mai evident, participantii care obisnuiau sa parcurga, pe saptamana, 10-15 km aveau, dupa 13 ani de la inceperea studiului, o cantitate mai mare de materie cenusie comparativ cu cei care exersau mai putin. Nu s-a constatat ca parcurgerea unor distante mai mari de 15 km ar aduce beneficii in plus.
Cercetatorii considera ca elaborarea unor programe speciale de exercitii fizice, implicand plimbari de cca. 1,5 km zilnic, ar putea fi un ajutor valoros in prevenirea aparitiei bolii Alzheimer sau a altor forme de dementa, afectiuni tot mai raspandite si care constituie o mare povara pentru economie, la nivel mondial.
Sursa: Telegraph Science